Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Sijoitushommissa itsestäänselvyydet voivat johtaa kalliisiin virheisiin

Kun olin opiskelija joskus vuosituhannen alussa, taloustieteessä opetettiin etteivät korot voi mennä negatiivisiksi. Negatiiviset korot ovat mahdottomuus, sillä jos korkosijoituksesta tai talletuksesta joutuisi maksamaan, mikseivät kaikki vain pitäisi käteistä, josta saa vähintään nollakorkoa, meni silloinen logiikka.

No sitten tuli kriisiä toisensa perään, ja nykyään tiedetään, että jostain syystä niille negatiivisille koroillekin löytyi ottajansa, eikä nolla ole korkojen alaraja. 

Kun vuosikymmen mentiin olemattomilla koroilla, päinvastainen oli itsestäänselvää: kaikki olivat unohtaneet, että lainasta voi joutua maksamaan takaisin muutakin kuin pääoman. Tai vaikka ihmiset sattuivatkin muistamaan, että korot pystyivät nousemaan, löytyi miljoona ja yksi syytä, miksi ne eivät nousisi juuri nyt.

Kun joku trendi jatkuu tarpeeksi pitkään, siitä tulee itsestäänselvyys. Joskus on hyvä pohtia, mitkä jutut tällä hetkellä ovat itsestäänselvyyksiä, ja voisivatko ne olla väärässä. Ainakin pari tulee mieleen.

Never bet against America

Warren Buffett on tunnetusti sanonut, ettei koskaan kannata lyödä vetoa Amerikkaa vastaan. Yhdysvaltojen talous on kasvanut kovalla kohinalla jo vuosikymmeniä, ja sieltä on ilmestynyt internet-innovaatiota toisensa perään. 

Taloudellisen voiman ansiosta myös jenkkien osakemarkkina on tuottanut selvästi muuta maailmaa paremmin viime vuosina, ja Buffettin lausahduksella on helppo perustella S&P500:n ja Nasdaqin suurta painoa salkuissa.

Kun joku ilmiö jatkuu parin vuosikymmenen ajan, helposti unohtuu, että toisinkin voi olla. Vaikka viime vuosina jenkit ovatkin mylläneet mahtavasti, itse asiassa useimpina vuosikymmeninä sitten 50-luvun muun maailman osakkeet ovat tuottaneet paremmin. 

Tunnistan itsessäni halun ylipainottaa jenkkejä, kun sikäläinen talous on vetänyt niin kovaa ja toisaalta Eurooppa tuntuu toivottoman tunkkaiselta tiukan sääntelyn ja teknologisten innovaatioiden puutteen takia. Yritän silti pitää mielessäni, että trendeillä on taipumus kääntyä kohti pitkän ajan keskiarvoja, ja vaikka jenkki-indeksien ylipainottamisella olisikin saanut hyviä vuosituottoja viime vuosina, ei se tarkoita että tämä trendi jatkuisi myös vuosikymmeniä eteenpäin. Riski FOMOtella tällaisten voittajien kanssa on suuri, ja se voi maksaa minulle kalliisti pidemmällä aikavälillä. 

Yritän pitää huolta kansainvälisestä hajauttamisesta, vaikka lyhyellä aikavälillä se tuntuisikin tyhmältä.

Sijoita kaikki rahat osakkeisiin

Sijoitusstrategiani on puskea kaikki liikenevä raha osakkeisiin. Osakkeet ovat hakanneet korot pitkällä aikavälillä, ja minä olen pitkän aikavälin sijoittaja. Tämä strategia on ollut entistäkin enemmän itsestäänselvä nollakorkojen aikana, kun korkosijoitukset eivät ole tuottaneet oikein mitään. 

Voisi olla hyvä pitää mielessä, että ihan joka aikavälillä korot eivät ole olleet niin huono sijoituskohde. Vaikka lähihistoriassa osakkeet ovatkin olleet optimivalinta, löytyy vähän taaemmas mentäessä pitkiäkin pätkiä, jolloin joukkovelkakirjalainat ovat tuottaneet enemmän hyvin suurellakin todennäköisyydellä, ja pitkillä aikaväleillä.

Graagi on muuten Henri Huoviselta, jota kannattaa seurata twitterissä. https://x.com/HenriHuovinen2/status/1760210589719142537?s=20

Vaikka osakkeet ovatkin oiva omaisuuslaji, ei taloudessa ole mitään fysiikanlakia tai mekaanista stoppia, joka estäisi tällaisten aikojen paluun. Historialla on tapana toistaa itseään.

Tätä taustaa silmällä pitäen ehkä osakkeiden ulkopuolisilla hajautuksillakin on paikkansa salkussani, ja tuo asuntosijoitukseni toimii hyvänä lisänä vaikka se joskus harmittikin. Jotenkin uskon edelleen, että palkkatyö eli inhimillisen pääomani tuoma tulo on tyypiltään lähellä joukkovelkakirjalainoja, ja täyttävät niiden roolin salkussani vielä kun salkkuni on kohtuullisen pieni.

Uskon että kaltaiseni pitkäjänteisen buy-and-hold-sijoittajan kannattaa yrittää pitää ratti keskellä ja vakionopeuden säädin päällä sen sijaan että yrittää juosta liikaa voittavien trendien perässä. Jotkut trendit voivat jatkua erittäinkin pitkään, kunnes yhtäkkiä loppuvat. Mikähän itsestäänselvyys seuraavaksi osoittautuu vääräksi? Laita kommenttia.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös