Isyysvapaa

Blogi isyydestä, perheen raha-asioista ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Pääkallolinnan kautta… minulla on Voimaa!

Vuokralainen soitteli. En vastannut, kun en ollut aivan skarpeimmillani. Vuokralaisella ei ole oikein mitään syytä soitella, jos asiat ovat hyvin, ja aistin että tässä saattaisi olla kyse vuokrantarkistuksesta, josta juuri ilmoitimme heille.

No sitten se laittoi viestiä, että sopisiko soitella kun haluaa keskustella vuokrantarkistuksesta. Perhana!

Ennen kuin soitin takaisin, juttelin vaimoni kanssa, että mitä tehdä. Olin sitä mieltä, että periksi ei pidä antaa, koska mikä heitä estäisi sitten vänkäämästä seuraavanakin vuonna?

Vaimo oli vähän järkevämpi. Ei meillä olisi energiaa alkaa etsiä uutta luotettavaa vuokralaista, kun vauva-arki vie kaiken ajan ja tarmon. Sitä paitsi nyt on vuokralaisen markkinat, ja jos nämä nykyiset lähtisivät lätkimään, tyhjä kuukausi olisi todennäköinen. Yksikin sellainen söisi vuokrantarkistuksen tuoman hyödyn.

Päädyimme siihen, että tarjotaan heille korotuksen lykkäämistä. Nostetaan vuokraa vasta kesäkuussa, mutta kuitenkin niin että seuraava tarkistus on taas tammikuussa.

Tein vielä taustatyötä ennen kuin soitin vuokralaiselle: jos Oikotien vertailukohdat valitsee suotuisasti, tarkistettu vuokra on ihan linjassa markkinavuokrien kanssa – ehkä jopa muutaman kymmensenttisen alle, jos neliövuokria tarkastelee.

Pitkän valmistelun jälkeen soitin vuokralaiselle, ja kysyin mitä heillä oli mielenpäällä.

No, kävikin ilmi, että pitivät vuokrankorotusta viime vuosien inflaatiotilanteessa ihan hyväksyttävänä, kun varmaan hoitokulutkin ovat nousseet, mutta että he ovat juuri nyt pienessä elämäntilanteeseen liittyvässä likvideettikriisissä. Että voisivatko he maksaa korotuksen pienellä viiveellä? Onnistuin pidättelemään huojentuneen huokaukseni, ja annoin pienen näennäisen vaikeilun jälkeen heille mieluusti maksuaikaa.

Mitä voin oppia tästä?

Tarina on opettavainen. Vuokralainen sai mitä halusi, mutta hän olisi voinut saada tästä kohtuullisen helpolla paljon paremmankin diilin. 

Vuokralaisen neuvottelutaktiikka oli epäoptimi, koska hän tarkasteli tilannettaan vain omista lähtökohdistaan käsin. Vuokralaiselle suotuisa markkinatilanne, heidän hyvyytensä vuokralaisina pääsi unohtumaan ja meidän hankala perhearki pääsi heiltä unohtumaan. Hän lähti keskusteluun altavastaajana, ja olisi vähän paremmin struturoimalla voinut saada minun positioni selville. Vilkaisu lehteen olisi kertonut markkinatilanteesta; Kyselemällä minulta puhelun alussa kuulumisia, ja selitystä sille, mihin tämä korotus perustuu kun markkinatilanne on mikä on, hän olisi voinut hyvin saada minut paljastamaan korttini.

Jäin miettimään, missä kaikissa tilanteissa minulla jää etuja saamatta, kun en ymmärrä omaa valtaani ja uskalla pyytää haluamaani.

Omaa valtaansa on vaikea nähdä. Sen takia olisi hyvä hankkia itselleen mentoreita ja muita  ulkopuolisia tarkastelijoita, jotka näkevät maailman eri kulmasta. Sellaisia jotka osaavat paljastaa sokeat kohtani.

Olen hyvä työssäni, minulla on suosittelijoita vino pino ja CV:ni on kunnossa, joten vaikka työmarkkina onkin nyt synkkä, uskon etten olisi kovin pitkään työttömänä jos nykyisestä paikasta lähtisin. Sen lisäksi minulla on likvidiä varallisuutta kymmenen vuoden tarpeisiin. Nämä tekevät neuvotteluasemani aika hyviksi, ja minun pitäisi oppia käyttämään tätä valtaa paremmin.

Toinen oppi on, että pyytämistä kannattaa harjoitella. Olen viime aikoina rakennellut yhtä projektia, ja siihen liittyen lähestynyt monia puolituttuja ja tuntemattomia avunpyyntöjen kera. Ensimmäisten pyyntöjen lähettäminen vähän jännitti, mutta niin vain lähes jokainen on autellut mielellään, ja nyt kysyminen tuntuu paljon luontevammalta.

Tämä on ollut hyvää harjoittelua, ja aion jatkaa treenejä työpaikallani kevään palkka- ja kehityskeskusteluissa. 

Sinulla on enemmän voimaa kuin uskotkaan

Tätä blogia lukee moni varallisuuttaan kartuttava ja keskimääräistä fiksumpi ihminen.

Meillä kaikilla pitäisi olla aika hyvä neuvotteluvalta työpaikoillamme. Samaan tapaan kuin minulle hyvän vuokralaisen löytäminen, yritykselle hyvän työntekijän löytäminen on hidasta, kallista ja työlästä. Jos olet hyvä työntekijä, sinulla on valtaa.

Kun jokin asia, esimerkiksi pyyntöjen ja vaatimusten esittäminen työpaikalla, jännittää, on hyvä miettiä, mikä on pahinta mitä voi tapahtua. Jos olet hyvä työntekijä ja lisäksi kerryttänyt varallisuutta säästäväisellä elämäntyylillä ja sijoittamisella, työpaikan vaihtaminen ei ole mikään kovin suuri taloudellinen riski, vaikka vaatimukset menisivätkin mönkään. Tämä lisää valtaasi entisestään. Tietenkään neuvotteluissa ei kannata heittäytyä liian hankalaksi, sillä hyvässä tapauksesssa jatkat työskentelyä neuvotteluosapuolten kanssa, mutta et sinä pulaan joudu.

Ja jos taas asut vuokralla, sinun ei tällaisessa markkinatilanteessa tarvitse niellä vuokrantarkistuksia purematta. Toisella puolella neuvottelupöytää voi olla vuokrapatruuna, jolla on aika tai kassavirta tiukalla, ja kova halu pitää vuokrasuhteestasi kiinni. Kysy, vuokraisännältä, mitä korotuksen kanssa voitaisiin tehdä, ja anna hänen avata peli omalla ehdotuksellaan. 

Paitsi jos olet minun vuokralaiseni.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa minua

Jos tykkäsit tekstistä, ota minut seurantaan somessa ja tule mukaan matkalleni kohti taloudellista riippumattomuutta:

Lue myös