John Maynard Keynes joka oli elvyttävän talouspolitiikan oppi-isä, ja yleisesti fiksuna pidetty kaveri, ennusti aikanaan, että nykyihminen työskentelisi vain muutaman tunnin viikossa.
Ennustus perustui siihen, että kun tuottavuuskasvu on muutaman prosentin luokkaa, ei vuosikymmenten päästä töitä tarvitse tehdä juuri nimeksikään, sillä mukava elintaso saavutetaan hyvin pienellä ihmispanoksella.
Nykyään taloustieteen oppikirjoissa tämä esimerkki kerrotaan huvittavana anekdoottina. Kuten kaikki tiedämme, Keynesin ennustus meni huti. Tuottavuudenkasvun ennuste osui kyllä oikealle hehtaarille, mutta nykyihminen onkin päättänyt tavoitella Keynesin ajan kuninkaiden elintasoa, eikä ole vähentänyt työskentelyään.
Mitä jos meidän ei kannattaisikaan naureskella Keynesin pieleen menneelle ennusteelle, vaan tyytyä vähän vähempään. Jos ei Keynesin ajan kuninkaan, vaan vaikkapa vain ruhtinaan elintasoon?
Todellisuudessa köyhimmätkin suomalaiset nauttivat jo nyt Keynesin ajan ylhäistön elintasosta. Tätä blogia lukevat keskiluokkaiset ihmiset pystyisivät elämään Keynesin ennusteen todeksi ihan vain tyytymällä vähän vähemmän naurettavan yltäkylläiseen elämään. Jos suostuu elämään 1900-luvun alun ruhtinaan tavoin, on kohta taloudellisesti riippumaton.
Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.
Vastaa