Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Taistelu tauteja vastaan

Olemme nyt kesälomien jälkeen käyneet läpi taudin toisensa jälkeen. Tämä on jo kolmas päiväkotisyksymme, ja sama rumba on jatkunut syksy toisensa jälkeen. Olin jo toivonut, että tähän mennessä olisi helpottanut.

Taudit vetävät mielen synkäksi ja koettelevat hermoja. Lapset ovat huonotuulisempia ja uhmaikäisempiä, kun olo on tukala eivätkä he pääse pihalle purkamaan energiaansa. Uni on heikompaa räkäisen nenän takia – etenkin lapsilla – ja aikuisten terveys kärsii pitkällä aikavälillä, kun emme pääse harrastamaan liikuntaa. Sairaspäivinä työt kasautuvat pöydälle, joten sitä päätyy tekemään töitä puolikuntoisena ja stressaamaan tekemättömistä hommista.

Tässä kurjimmat taudit järjestyksessä:

Enterorokko: Oireina mm. kurkussa oleva rakkula, joka saa jokaisen nielaisun tuntumaan veitseniskulta, eikä särkylääkkeet auta tähän kipuun. Jalkapohjien rakkuloiden takia etenemismuodoksi valikoituu konttaaminen. Lisäksi perusflunssan oireet tähän päälle.

Norovirus: Kaikki poistumistiet käytössä, ja koko perheellä samaan aikaan. Jotenkin se jäi meille monen päivän ajaksi. Aivan kamalaa.

Korona: Kova yskä, joka tuntuu repivän keuhkot ulos, ja korkea kuume. Haju- ja makuaisti ovat poissa pitkän aikaa. Väitteistä huolimatta ei mikään tavallinen flunssa.

Influenssa: Tätä emme onneksi ole lasten kanssa kokeneet, mutta ennen lapsia kävin tämän läpi, ja sen jälkeen olen ottanut rokotuksen joka vuosi. Viikon ajan 39 astetta kuumetta.

Muita rokkotauteja emme ole vielä kokeneet, mutta olen kuullut niistä paljon kehuja…

Sairastelu on pilannut kaksi viimeistä joulua, kun olemme saaneet flunssan juuri ennen juhlapäivää ja jääneet potemaan kotiin. Never again. On aika tehdä asialle jotain. Julistan sodan tauteja vastaan!

Sotasuunnitelmani – Kuinka aion pysyä terveenä

Mielestäni perusasiat ovat meillä ihan kohtuullisessa kunnossa. Syömme kasviksia vähintään sen puoli kiloa päivässä, ja ruokamme on muutenkin kohtuullisen terveellistä. Ennen lapsia harrastin liikuntaa niin paljon, että olin usein ylirasituksen rajamailla, mutta nykyään olen saanut homman käännettyä maltillisempaan ja terveyttä tukevaan suuntaan. Pesemme kädet kotiin tullessamme ja tietysti vessakäynnin jälkeen.

Mitä voisin vielä parantaa? Tässä suunnitelmani.

Tautien välttely ja hygienia

Paras tapa pysyä terveenä lienee olla saamatta tautia. Tähän auttaa seuraavat:

Paras tapa pysyä terveenä lienee välttää tauteja. Tämä onnistuu seuraavin keinoin:

  • Etätyö: Ainakin yhden taudin nappasin työpaikaltani. Mitä enemmän teen etätöitä, sitä paremmin pysyn suojassa taudeilta. Lisäksi pidän etätöistä, joten tämä on kannattavaa.
  • Työmatkapyöräily: Kun olen täysin terve, jatkan työmatkapyöräilyä. Kevyt liikunta edistää terveyttä, ja samalla vältän huonosti ilmastoidussa bussissa yskivät kanssamatkustajat. Näin todennäköisyyteni saada tauti työmatkalla pienenee.
  • Käsipyyhkeiden vaihto kotona: Otamme käyttöön erilliset käsipyyhkeet. Suuri osa pöpöistä jää kiinni pyyhkeeseen, joten ehkä erilliset pyyhkeet auttavat pitämään tautikuorman kurissa ja joku perheenjäsenistä välttää taudin. Jo se on puolivoitto, jos onnistumme sairastamaan lomittain niin, että vain yksi aikuinen olisi kipeänä kerrallaan.
  • Erilliset sähköhammasharjat vaimon kanssa: Olemme surruttaneet samalla sähköhammasharjalla (toki eri harjapäällä) mutta päätimme nyt tilata erilliset harjat, jotta tautikuorma pysyisi pienempänä.
  • Hammasharjojen tiheämpi vaihtoväli: Luulen että voisimme vaihtaa sähköhammasharjan vaihtopäätä tiheämmin, jotta pienempi määrä bakteereja pääsee suuhuni.
  • Kynsien pureskelu: Puren ajoittain kynsiä, jos niissä on joku törröttävä pala ja mietin jotain asiaa ankarasti. Tämä pitää lopettaa, sillä on ilmiselvää että tämä on merkittävä tautien hyökkäysvektori. Asensin kännykkääni äppsin, jossa juoksee laskuri, jonka nollaan aina jos sormii menee suuhun. Tarkkailen myös, etten koskettele nenääni ajatuksissa, ja nollaan laskurin silloinkin. (Käytän vastaavaa laskuria sen tarkkailuun, miten usein ärähdän lapselleni. Tällainen seuranta on hyvä tapa tulla tietoiseksi omasta toiminnastaan, ja päästä eroon huonoista tavoista.

Elämäntavat

Tärkein tekijä, joka parantaa immuniteettia – ja lähes kaikkea muutakin elämässä – olisi uni. Minun kohdallani se on ollut jo pitkään huonoa. Tuntuu, että ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen yöheräily jäi päälle. Lisäksi kun lapsi herää aikaisin, en pysty nukkumaan univelkoja pois aamuisin. Yritän mennä nukkumaan niin, että unta kertyisi 8 tuntia päivässä, mutta väsymys vaivaa silti. Mitä sitten voisin tehdä?

Kofeiinin karsiminen: Olen juonut liikaa kahvia. Ongelma on, että todella pidän sen mausta, enkä saa teestä tai muusta juomasta samanlaista kiksiä. Kofeiinista taas en erityisemmin pidä, sillä huomaan tulevani ärtyisämmäksi jo toisen kahvikupin jälkeen, ja vatsani reagoi liialliseen kahvinjuontiin.

Olen nyt kokeillut muutaman viikon ajan juoda kotona kofeiinitonta kahvia, ja tämä on toiminut hyvin! Sen maku on mielestäni varsin normaali, ja se tuntuu vatsaystävällisemmältä. Aluksi kofeiinin vähentäminen aiheutti aivan kauhean päänsäryn ja jopa flunssaisen, alakuloisen olon, mutta nämä oireet katosivat parin päivän jälkeen. Hirveä myrkky, jos sivuvaikutukset ovat tällaista luokkaa! Nyt huomaan, että iltaisin väsyttää aivan eri tavalla kuin aiemmin. Valitettavasti yön läpi nukkumiseen kofeiinin karsiminen ei ole vielä auttanut.

Vastaisuudessa säästän kofeiinin niihin hetkiin, kun tarvitsen erityistä piristystä, ja yritän välttää jatkuvaa kahvittelua, josta ei oikeastaan saa iloa. Taloudellisen riippumattomuuden lisäksi huomaan tykkääväni tämänkin kaltaisesta riippumattomuudesta.

Kännykkä- ja kuulokepaasto: Kännykkäkoukku on kauhea, ja se tuhoaa yöunet ilman että tarjoaa mitään kovin arvokasta vastineeksi. Kännykän jatkuva tuijottaminen saa myös taaperon levottomaksi, kun hän ei saa kaipaamaansa huomiota. Tähän on siis keksittävä jotain. Paras keino lienee pitää kännykkä pois käden ulottuvilta ja jättää se esimerkiksi työhuoneeseen, kun olen kotona.

Haasteena tällaisessa kännykkäparkissa on se, että huomaan tarvitsevani puhelinta monta kertaa tunnissa: mitä säätä on luvattu, mitä lapselle kannattaa pukea, milloin palaveri alkaa, ja mitä ohjelmaa huomiselle olikaan? Kännykän jättäminen syrjään on monessa mielessä epäkäytännöllistä.

Ehkä hyvä ensiaskel olisi kuitenkin vapautua kuulokekoukusta. Olen huomannut, että moni epätoivottu kännykän käyttötilanne liittyy siihen, että minulla on kuulokkeet korvissa. Esimerkiksi ne Youtuben turhat videot, joiden parissa valvon ylimääräisen tunnin illalla, katson kuulokkeet päässäni. Samoin podcastit, jotka tarjoavat aivoilleni jatkuvaa ärsykettä hetkissä, joissa olisin ysärillä touhunnut omissa ajatuksissani ja antanut aivojen latautua, kuuntelen kuulokkeet korvissani.

Olen myös kehittänyt tavan kuunnella podcastia aina nukkumaan mennessäni. Podi auttaa nukahtamaan nopeasti, mutta pelkään, ettei uni ole yhtä levollista tällaisen ärsykkeen jälkeen.

Kokeilen nyt elämää ilman kuulokkeetonta kotielämää.

Lisäravinteet

En lähtökohtaisesti usko lisäravinteisiin, mutta aion nyt kokeilla kaikkia tarjolla olevia keinoja. Tässä lista. 

  • D-vitamiinin yliannostus: Moni vannoo isojen D-vitamiiniannosten nimeen. Miksei kokeiltaisi. D-vitamiini on ainakin jonkin verran tutkitusti hyödyllinen lisäravinne. Annos 50-150 mikrogrammaa päivässä.
  • Maitohappobakteerit: Tämä taitaa olla aika hömppää. Olen ymmärtänyt, ettei syödyistä maitohappobakteereista juuri mikään selviä suolistoon, mutta kokeillaan nyt.
  • Glutamiini: Joidenkin mukaan glutamiinilla voisi olla immuunijärjestelmää parantavia vaikutuksia. Ainakaan siitä ei pitäisi olla suurta haittaa.
  • Kreatiini: En tiedä, auttaako tämä immuniteettiin – nopean googlauksen perusteella ei juuri – mutta muuten kreatiini on yksi harvoja oikeasti toimivia lisäravinteita, joten saatan lisätä sen kaappiini.

Tällaisilla opeilla eteenpäin. Kerro kommenteissa, jos jotain pitäisi lisätä tai poistaa listalta.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös