Isyysvapaa

Blogi isyydestä, perheen raha-asioista ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Tietämättömyys on onnea osakemarkkinalla

Kaikki Daniel Kahnemanin takavuosien hittikirja Thinking fast, Thinking slow:n lukenee tietävät, että ihmiset ovat epärationaalisia aika ennustettavalla tavalla. Meillä on tiettyjä ajatusvääristymiä tai ajatteluvirheitä, joihin haksahdamme yksi toisensa jälkeen, ja näitä virheitä on hyvin vaikea välttää.

Richard Thalerin ja Cass Sunsteinin kirjassa Nudge taas kerrotaan, miten näitä epärationaalisuuksia voidaan käyttää hyväksi palvelumuotoilussa. Kirja esittelee konseptin ”nudge”, eli tuuppaus. Se on pieni, huomaamaton tapa käyttää ajatteluvinoumia hyväksi, ja ohjata ihmistä tekemään parempia valintoja ilman, että heidän vapauttaan rajoitetaan.

Kirja kertoo miten näitä tuuppauksia on käytetty onnistuneesti eri elämänalueilla, esimerkiksi terveyden parantamisessa, taloudenhallinnassa ja ympäristönsuojelussa. Esimerkiksi terveellisempien ruokien sijoittaminen kassan lähelle kahviossa ohjaa ihmisiä tekemään parempia ravitsemuksellisia valintoja kuin pullan tarjoaminen samassa paikassa. S-pankin säästäjä-palvelussa joka oston yhteydessä pistetään pieni summa sijoituksiin, ja tätä kautta ihminen saa isomman siivun säästöön kuin mitä hän säästäisi ilman palvelua. Pisuaarin pohjalle laitettu kärpänen saa miehen roiskimaan vähemmän lattialle. 

Rationaaliseen homo economicukseen tällaisten tökkäysten ei pitäisi vaikuttaa, mutta oikeaan ihmiseen niillä on isoja vaikutuksia. Tuuppaukset hyödyntävät ihmisten luonnollisia taipumuksia sen sijaan, että ne pakottaisivat toimimaan tietyllä tavalla, ja kirjan ydinviesti on, että pienillä muutoksilla toimintaympäristössä voidaan vaikuttaa merkittävästi ihmisten päätöksiin. 

Nudgeilla voidaan manipuloida ihmisiä myös toiseen suuntaan. Käyttöliittymäsuunnittelussa puhutaan dark patterneista eli pimeistä käytännöistä, jotka ohjaavat käyttäjää toimimaan omia etujaan vastaan ja palveluntarjoajan hyväksi. 

Nordnetistä löytyy molempia, niin hyödyllisiä kuin haitallisiakin nudgeja. Omassa sijoitusstrategiassaan on helpompi pysyä, jos niistä on tietoinen. 

Mikä on Nordnetin bisnes?

Kun miettii, minkälaisia nudgeja ja pimeitä käytäntöjä yritys saattaisi harrastaa, on hyvä ensin miettiä, minkälaisia liiketoiminnallisia tavoitteita sillä on. 

Esimerkiksi Facebookin bisnes on kerätä käyttäjätietoja, ja heidän käyttöliittymänsä ja oletusvalintansa on suunniteltu ohjaamaan käyttäjä jakamaan enemmän tietoa kuin ehkä haluaisikaan. Tälle dark patternille on jopa yhtiön toimitusjohtajan nimestä johdettu termi, Privacy Zuckering.

Nordnetin pääbisnes on saada ihmiset tekemään mahdollisimman paljon kauppaa palvelussaan sillä heille tulee joka transaktiosta pieni siivu, ja he ovat luonnollisesti optimoineet käyttöliittymäänsä monilla konsteilla tätä tavoitetta kohti. Tässä muutamia esimerkkejä, joihin olen kiinnittänyt huomiota viime aikoina

Dramaattiset graafit

Kun tarkastelet yritysten kurssigraafeja Nordnetissä ja muilla osakevälittäjillä, ne näyttävät aina varsin dramaattisilta. 

Otetaan esimerkiksi vaikkapa pappaosake Nordea. Graafista päätellen se koki viikon aikana ensin hirveän pystysuoran pudotuksen, jonka jälkeen kuopasta ollaan palauduttu hiljalleen.

Pudotus näyttää hirveältä, sillä graafin pystyakseli on leikutta niin, että sen nollakohta on 10,20€ kohdalla, ja huippu 10,50€ kohdalla. Todellisuudessa muutos oli parin prosentin luokkaa, eli piensijoittajalle varsin mitätön heilahdus. Tässä sama tieto niin, että pystyakseli alkaa nollasta.

Dramaattisen näköiset kurssiliikkeet saavat sykkeen ylös, ja adrenaliinipuuskassa herää halu painella osto- ja myyntinappuloita. Nordnetin tulosrivi tykkäisi tällaisesta reaktiivisesta toiminnasta, vaikka sijoittajalle impulssiivinen kaupankäynti on harvoin kannattavaa. Nordnet ikään kuin tönii käyttäjää väärään suuntaan.

Päivän kurssiliikkeet etusivulla

Osakemarkkina on päivätasolla varsin satunnaisesti heiluva rakennelma, joka pitkän ajan kuluessa menee lähes aina ylös ja oikealle. Kuukausisäästäjät ja muut pitkäjänteiset sijoittajat pelaavat tätä pitkän aikavälin trendiä, eikä päivittäinen heilunta on heille vain melua vailla informaatioarvoa. 

Nordnetille heilunta taas tarjoaa tuotonpaikan, sillä jokainen osto ja myynti tuo heille välityspalkkioita. Päivittäisen kurssivaihtelun korostaminen ruokkii FOMOa (Fear of Missing Out) ja paniikkeja, ja ne taas ruokkivat halua ostaa ja myydä osakkeita. Käyttäjän ja Nordnetin insentiivit eroavat.

Sovelluspakko

Jos tavoitteesi on olla pitkäjänteinen, ei-impulssiivinen sijoittelija, ei eteen pitäisi tulla kovin monia tilanteita, joissa kauppaa pitää tehdä tienpäältä, eikä edes jatkuva salkun tilanteen tarkistaminen tuo sinulle mitään hyvää elämääsi. Miksi siis edes asentaa Nordnetin kännykkäsovellusta?

Valitettavasti kännykkäsovellusta on käytännön pakollinen Nordnetin käyttäjälle, joka haluaa käyttää Nordnetiä tietoturvallisesti 2-vaiheisen tunnistautumisen kautta. Sovelluksen käyttö altistaa kurssien vilkuilulle, ja se taas saa ihmisen tekemään enemmän kauppaa.

Strutsistrategia käyttöön

Viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Minä olen sijoittajana ajoittain impulssiivinen ja altis nudgeille.

Nudget toimivat ihmisille, koska ihmisen selkäydinreaktiot tulevat nopeammin kuin mitä ihmisen ajatus ehtii juosta. Kun sovelluksen etusivu huutaa punaisella tuhoa ja hävitystä, pelko nousee liskoaivoihini väkisin, vaikka kuinka tiedostaisi, että laskupäivät kuuluvat sijoittamiseen. Nudget toimivat myös, koska olemme laiskoja. Teemme sitä, mikä on helpointa, ja välttelemme vaivannäköä. 

Parhaat konstit haitallisia tuupauksia vastaan on muokata omaa toimintaympäristöäsi niin, että se tökkiikin sinua oikeaan suuntaan. 

Tätä varten olen kehittänyt itselleni strutsistrategian, jossa työnnän pääni hiekkaan ja leikin, ettei salkun volatiliteetti olisi todellista.  En pidä Nordnetin sovellusta kännykässä, vaan asennan sen vain silloin, kun minun pitää kirjautua Nordnetiin jostain pakottavasta syystä. Näin vältyn suurimmalta osalta kurssien vilkuilua.

Olen myös iskostanut itseeni, etten tee kauppaa kännykällä, vaan ainoastaan tietokoneella. Kirjautuminen on työlästä, koska kaksivaiheista kirjautumista varten joudun ensin asentamaan sovelluksen kännykkään, kirjautumaan siihen nettipankin tunnareilla (olen unohtanut salasanani), ja sitten kirjautumaan vielä tietokoneellakin. Prosessi on ikävän hidas, ja hyvä niin. Parhaassa tapauksessa kaikki tämä lisäkitka antaa rationaaliselle ajatusprosessilleni aikaa äkätä, mitä liskoaivoni ovat tekemässä, ja se estää pahimmat tuhot. Jos ajatusprosessi ei ehdi käyntiin, ehkä luontainen laiskuuteni saa minut unohtamaan kaupankäynnin kokonaan.

Sovelsin tätä strutsistrategiaa onnistuneesti vuoden 2024 kesäkuukausina, kun halusin poistaa elämästäni turhaa stressiä kesäloman aikana. Kuukausille osunut megadippi ei aiheuttanut minussa juuri mitään tuntemuksia, vaikka näinkin twitterissä, että markkinalla on mylläkkää. Käytännössä vältin koko heinäkuun dipin tuoman pahan olon. Nyt kun markkina tuntui taas aika vaahtoiselta ja joululomat olivat edessä, tein saman tempun, ja ainakin finanssitwitterin kiroilun perusteella ajoitukseni osui lankulle.

Kaikkea pahaa oloa ei ole pakko ottaa vastaan, vaan siitä voi vain olla autuaan tietämätön. 

Nordnetin hyvät nudget

Vaikka Nordnetin käyttöliittymässä on ikäviä piirteitä, täytyy näin lopuksi sanoa, ettei se Nordnet mitenkään erityisen paha ole. Moni ylläkuvatuista jutuista, esimerkiksi graafien y-akselin leikkaaminen, on ihan yleinen tapa alalla. 

Sen lisäksi Nordnet on edistänyt kansankapitalismia merkittävästi yhdellä erittäin hyvällä nudgella, nimittäin tekemällä automatisoidut kuukausisäästöt helpoiksi. Kuukausisäästö on erinomainen esimerkki hyvästä nudgesta, jossa ihmisen luontaista laiskuutta käytetään hyväksi, ja säännöllinen sijoittaminen tehdään niin helpoksi, että yhä useampi ihminen ryhtyy sijoittamaan. Kun kerran laitat säästön rullaamaan palkkapäivänä, etkä katsele perään, luontainen laiskuutesi suojelee sinua typeryyksiltä ja olet muutaman vuosikymmenen päästä vauras.

Suosittelen kuukausisäästämistä kaikille, ja itse teen sen Nordnetissä.

*Avaa tili ja ryhdy kuukausisäästäjäksi

Mainoslinkki

Kuukausisäästösumman vieressä kerrotaan vielä, miten suuri oma säästösumma on suhteessa muihin käyttäjiin, ja tämä saa kaltaiseni suorittajan nostamaan summaa suuremmaksi. 

Kuukausisäästön kanssa sekä käyttäjän että Nordnetin tavoitteet ovat hyvin linjassa – mitä useampi ihminen kuukausisäästää ja mitä suurempia summia Nordnet käsittelee, sitä suuremman tuoton he toiminnastaan saavat. Mitä suuremman summan käyttäjä säästää kuukausittain, sitä varakkaampi hänestä aikaa myöten tulee.

Olen oppinut, että sijoittamisessa on tärkeää olla tietoinen omista heikkouksistaan ja luoda itselleen ympäristö, joka tukee pitkäjänteisyyttä. Jos tunnistat itsessäsi impulsiivisuutta, suosittelen kokeilemaan samoja konsteja kuin minä: vältä sovelluksen käyttöä, tee kauppaa vain tietokoneella, keskity pitkään aikaväliin ja anna kuukausisäästöjen juosta. Muista, että sijoittaminen on maraton, ei sprintti

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa minua

Jos tykkäsit tekstistä, ota minut seurantaan somessa ja tule mukaan matkalleni kohti taloudellista riippumattomuutta:

Lue myös