Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Isän synnytyskassi – Mitä pakata synnytyssairaalaan?

Ensimmäisen lapsemme syntymä ei ollut mitään elokuviin verrattavaa non-stop tykitystä ensimmäisistä supistuksista itse syntymään, vaan enemmänkin pitkän piinaava koettelemus, joka vasta lopussa yltyy kaikkein intensiivisimpään ponnistusvaiheeseen. Homma kesti aamusta aina seuraavaan yöhön, ja minun päätehtäväni oli yrittää lievittää vaimoni kipuja hieromalla, TV-shopin ab-tronicia muistuttavia sähkötarroja liimailemalla ja kaurapusseja lämmittämällä. Luonnollisesti äidille kyseessä on aivan käsittämätön koettelemus, mutta myös isän roolissa alkoi heikottaa.

Synnytyksen aikana sairaalassa ei tarjota isälle mitään ruokaa tai muuta energianlähdettä, kanttiini oli auki vain silloin tällöin ja välipala-automaatin patukoilla eläminen oli aika nihkeää.

Vietimme synnytyssairaalassa kolme yötä, ja vaikka standardini korona-aikaan laskivatkin, se on liian pitkä aika mennä yhdellä alusvaatekerrastolla. Vielä kun vaipanvaihtohaavereiden myötä sain sinappiroiskeita ainoalle t-paidalleni, tilanne meni aika kuvoksi.

Vaimon liian pienessä t-paidassa ja sairaalan vaatevarastolta anastetuissa, XXL-kokoisissa naisten virtsankarkailukalsareissa vietetyistä päivistä oppineena aion olla toisen lapsen synnytyksen kohdalla fiksumpi. Fiksut oppivat virheistään ja viisaat muiden virheistä, joten ehkä sinäkin hyödyt pakkauslistastani. Tässä listattuna, mitä toivoisin että olisin pakannut mukaan synnytyssairaalaan.

Eväät synnytykseen ajaksi

Synnytyksen jälkeen perhehuoneessa isällekin tuodaan ruokaa, mutta synnytyksen aikana olet omillasi. Äitiä onneksi ravitaan. Kylläinen tukihenkilö on hyvä tukihenkilö, joten pakkasin synnytyskassiini mukaan seuraavia eväitä:

  • Mikroateria. Taukohuoneessa on isille tarjolla jääkaappi, ja mikro.
  • Pari voileipää. Odotan innolla sitä reissuleivän välissä muhjaantuneen kurkkusiivun ja kinkun symbioottista makua.
  • Pikakahvia, sillä vedenkeitin oli mielestäni taukotilassa
  • Fazerin sininen. Selviytymisruokaa, ja auttaa vaimoakin. Vaimon energiat ovat vähissä synnytyksen jälkeen, ja imetyksen käynnistymistä jeesaa, kun kalorit ovat tukevasti plussalla.
  • Jaffakeksit: Kekseistä parhaita. Ehkä vaimo saa näistäkin jotain, jos on nopea.
  • Suolapähkinät: Paljon energiaa, ja suola neutraloi keksien sokerin.

Ja vielä yksi asia, joka kuulostaa ihan huuhaalta mutta toimii: hankkikaa imetyksen aloittamisen avuksi Ukko-Pekka-juomaa, eli sellaista holitonta kotikaljanmakuista juomaa. Opimme tämän vasta vähän myöhemmin, mutta se on taika-ainetta imetyksen aloittamiseen. (Tämä siis mukaan äidille, isän juomiset eivät asiaan vaikuta.)

Vaihtovaatteet synnytyssairaalaan

Vaatteiden osalta mukavuus on avainasemassa. Äiti on huonona synnytyksen jälkeen joten vauvan hoito on vastuullasi. Pompit sängystä ylös ja alas lyhyellä varoajalla, joten ota sellaiset vaatteet mukaan, joissa torkut mielelläsi.

Itse pakkasin lievänä bakteerifoobikkona synnytyskassiini puuvillaisia vaatteita, jotka voi pestä kotona 90 asteessa niin että sairaalapöpöt saa listittyä. Synnytyssairaalakassistani löytyy:

  • Kalsareita. Näitä on hyvä olla parit.
  • Sukkia. Näitäkin pari paria.
  • T-paitoja, sillä sinappiroiskeet ovat aito riski.
  • Sandaalit, jotta sairaalassa liikkuminen on helpompaa eikä jalat keitä. Kolme päivää talvikengissä sisätiloissa tuntui pitkältä ajalta.
  • Mukavat housut, joissa voi myös nukkua.
  • College-paita. ilmastointi saattaa puhaltaa vierassänkyysi.

Teknologia

  • Kännykkälaturi
  • Ehkä kuulokkeet niin on jotain tehtävää kun vauva nukkuu ja sinä et. Minä olin sen verran vauhkona, että kuuntelin koko ajan hengittääkö vauva, ja silloin kun hengitys kuului, mietin että miksi se hengittää noin äänekkäästi, joten kuulokkeet olisivat olleet vähän turhat.

Hygieniavälineet

  • Hammasharja ja -tahna. En ymmärrä miten aina unohdan nämä, ihan sama minne lähdetään.
  • Dödö. Perhehuoneessa oli suihku, joten ehkä sitä voi laittaa itsensä edustuskuntoon

Tällä kertaa olen valmiina. Kassi roikkuu tuolla ovensuussa, mihin se onkin sitten näppärä unohtaa kun paukkaamme kohta ovesta ulos.

Lopuksi yleisiä vinkkejä synnyssairaalaan

  • Pitäkää puolianne synnytyksessä. Kätilöillä on monta rautaa tulessa, ja he juoksevat huoneesta toiseen kauhealla kiireellä. Isän tehtävä tässä synnytyshommassa on minun mielestäni vaatia perheelleen huomiota ja hoitoa. Tuntuu pahalta vaatia ylikuormitetulta hoitohenkilöstöltä mitään, mutta potilaan tehtävä ei ole huolehtia systeemiongelmista. Tietenkään kusipää tai kohtuuton ei kannata olla, mutta huolehdi että vaimosi saa tarvitsemansa hoidon.
  • Ole synnyttäjän palvelija. Synnytys on aivan hirvittävä tilaisuus, vaikka loppu onkin kaunis. Koita pitää pakka kasassa ja auttaa miten ikinä voit. Vaikka tilanne huolettaisi, nyt ei ole sinun paikkasi näyttää sitä.
  • Viipykää sairaalassa niin kauan kuin he vain suinkin sallivat, jos kyseessä on ensimmäinen lapsenne. Perhehuone on edullinen all-inclusive hotelli – ruoat tulee, hädän tullen apu on lähellä, ja voitte kysyä jeesiä ammattilaisilta. Kotona olette omillanne.

PS. Se Ukko-Pekka toimii ihan oikeasti

Mieltäni piristää, jos seuraat tai jaat näitä. Olen aktiivisin Twitterissä, kun en oikein ikinä ole oppinut instagramin tavoille, mutta jaa sinä tämä instassa.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *