Helsingissä asuvat lapsiperheet voivat hakea kotihoidontuen kuntalisää. Tässä tekstissä kerron, miten vältät meidän tekemämme virheen ja tienaat Helsinki-lisällä jopa 800 euroa lapsen ensimmäisen vuoden aikana.
Kerron tässä, miten vanhempainvapaat kannattaa pitää, jos sattuu asumaan Helsingissä. Sama pätee varmaan moneen muuhunkin kuntalisää maksavaan kaupunkiin.
Erilaiset perheille maksettavat vanhempainrahat
Ensin vähän perusteita siitä, mitä tukia vanhemmille on saatavilla. Pienen lapsen kanssa on perhevapaita tuetaan kolmella erilaisella tukimuodolla:
- Raskausraha, jota maksetaan synnyttävälle vanhemmalle 40 päivän ajan.
- Vanhempainraha, jota maksetaan yhden lapsen perusteella yhteensä 320 arkipäivältä, eli reilu 12 kuukaudelta, kun lauantaitkin lasketaan arkipäiviin. Kumpikin vanhempi saa vanhempainrahaa 160 arkipäivää, ja omasta kiintiöstään voi luovuttaa toiselle enintään 63 arkipäivää. Jos isä luovuttaa maksimimäärän äidille, isälle jää noin 4 kuukautta vanhempainrahaa ja äidille noin 9 kuukautta. Tästä pätkästä yhtä aikaa voi olla vapailla 18 päivää, eli kolme viikkoa. Vanhempainrahapäivät on käytettävä ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta. Molemmat yllä mainitut kiintiöidyt vapaat ovat ansiosidonnaisia, eli mitä enemmän tienaat, sitä enemmän vanhempainrahaa saat. Meidän perheessä vanhempainraha on reilut pari tuhatta euroa kuukaudessa.
- Näiden ansiosidonnaisten lisäksi on tarjolla kotihoidontuki, joka on kiinteä summa rahaa. Kotihoidontukea saa lapsen kolmivuotispäivään asti, 377 euroa kuukaudessa.
Jotkin kunnat, esimerkiksi Helsinki, tarjoavat kuntalaisille lisäksi kotihoidontuen kuntalisää – siis pienen bonarin kotihoidontuen päälle. Helsinki-lisän suuruus on 264 € kuukaudessa. Kuntalisän jakoperusteet Helsingissä eroavat hieman muiden tukien jakoperusteista, ja tämä tarjoaa hesalaisille pelipaikan, jos vain osaa käyttää tilaisuuden hyväksi. Me emme osanneet.
Miten vanhempainraha- ja kotihoidontukijaksot kannattaa jakaa Helsingissä?
Monikerroksiset sosiaalituet jättävät aika usein erilaisia porsaanreikiä ja kannustinloukkuja. Tähänkin malliin näyttää jääneen porsaanreikä, jonka avulla voit saada melkein tonnin enemmän tukea.
Vanhassa mallissa, meidän ensimmäisen lapsemme aikaan, kotihoidontukikuukausia sai käyttää vasta vanhempainrahakauden jälkeen. Nykyisessä mallissa kotihoidontukea ja kuntalisää voi hakea jo kuuden kuukauden ikäiselle lapselle.
Tämä tarjoaa pelipaikan: Helsinki-lisää on saatavilla vain lapsen ensimmäiselle vuodelle. Jos tavoitteena on meidän tapaan pitää lapsi kotona pidempään, eli vähintään 18 kuukautta, kannattaa kotihoidontuen määrä maksimoida lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana.
Meidän esimerkkimme – miten ei kannata tehdä
Me emme optimoineet tukikuukausia sen kummemmin, mikä maksoi meille selvää rahaa.
Tavoitteenamme on pitää lapsi kotona hänen ensimmäiset kaksi elinvuottaan. Aiomme tietenkin molemmat pitää meille kiintiöidyt vanhempainvapaapäivät, ja jos nyt elämä menee suunnitelmien mukaan, toivoisin pitäväni ainakin puolen vuoden isyysvapaan.
Tämä tarkoittaisi, että vaimoni on kotona 18 kuukautta ja minä 6. Laskimme laskurin perusteella, että ero siinä, pidänkö vai luovutanko nuo 97 päivää isäkiintiöstäni, ei vaikuta perheemme tuloihin juurikaan. Päätin siis luovuttaa ne ihan sillä ajatuksella, että pyy pivossa on parempi kuin kymmenen oksalla: on parempi saada nuo rahat nopeammin, vaimoni vanhempainvapaalla, kuin vasta myöhemmin omallani.
Pidin lapsen syntymän jälkeen 18 päivän päällekkäisen vanhempainvapaajakson, eli kulutin melkein kokonaisen vanhempainrahakuukauden siihen. Tämän jälkeen minulla on jäljellä 3 ansiosidonnaista kuukautta ja 3 kotihoidontukikuukautta. Vaimollani taas on 9 vanhempainrahakuukautta ja sen lisäksi 9 kotihoidontukikuukautta.
Se, mitä emme huomioineet tässä jakotavassamme, on, että Helsinki-lisää maksetaan vain lapsen ensimmäiseltä vuodelta. Aiemmin lisää maksettiin kolmelta vuodelta, joten oli ihan sama, milloin kotihoidontukikuukausia käytti. Nyt fiksulla jaksotuksella Helsinki-lisäpäiviä on mahdollista saada enemmän.
Kotihoidontuelle kannattaa siirtyä heti kun mahdollista, eli kun lapsi on täyttänyt 6 kuukautta. Meidän mallillamme käyttämättä jää noin kolmen kuukauden verran Helsinki-lisää, jonka olisi saanut käyttöönsä ihan vain ilmoittamalla tukikuukausien järjestyksen Kelalle eri tavalla.
Rahassa tämä erotus on noin 800 euroa. Ihan kiva raha, kun sen saisi ilman mitään vaivaa! Kiroilin tätä menetettyä rahaa, vaikka eihän se mikään maailmaa muuttava summa ole, etenkään verojen jälkeen. Toivottavasti sinä otat tästä lisästä täyden hyödyn.
Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.
Vastaa