Huhtikuussa taloudellinen tilanteemme jatkoi vakaata kulkuaan. Maaliskuun ylennykseni ja palkankorotukseni vaikutus kokonaistalouteemme oli aika maltillinen, kiitos verottajan, mutta kulutus pysyi kohtuullisen hyvin kurissa.
Tulot, menot ja säästämisaste
Huhtikuusta lähtien laskennalliset kokonaistulomme ovat hieman suuremmat kuin maaliskuussa, kiitos saamani palkankorotuksen. Valitettavasti palkankorotuksen vaikutus säästämisasteeseen jää aika vähäiseksi. Verottaja vie korotuksesta suurimman osan, ja kun jaamme loput tasan vaimoni kanssa, kuten olemme sopineet, korotuksen vaikutus käteen jääviin tuloihimme on melko maltillinen.
Huhtikuun vaatekulut olivat korkeat, sillä päivitimme lapsen kevät- ja kesävaatteet. Tämä johtui osittain uudesta käytännöstämme: sen sijaan, että menisimme lapsen kanssa kiertelemään kauppoja ja sovittelemaan vaikkapa kenkiä, ostamme useita eri kokoja ja sovitamme vaatteet kotona. Palautamme sovittelun jälkeen sopimattomat vaatteet kauppaan, joten osa kuluista palautuu ensi kuussa. Tämä on ehkä hieman epäeettistä, mutta stressinmäärä vähenee niin paljon, että olemme päättäneet elää tämän epäeettisyyden kanssa.
Tässä kuussa aloimme myös tilata ruokaostokset kotiinkuljetuksena. Kun viikottaisiin ruokakauppaostoksiimme menee n. 120-140 euroa, tarkoittaa reilun kympin kotiinkuljetus noin 10% korotusta näihin kuluihin. Muutaman tilauskerran perusteella tämä kymppi on erittäin hyvin käytettyä rahaa, sillä säästämme pitkälle toista tuntia keräily- ja jonotusaikaa. Melkein olisin valmis maksamaan tuon kympin ihan siitä hyvästä, että se kauppareissun kliimaksi, jossa raahaan neljää viittä ostoskassia kellarista kotiin, jää väliin.
Säästöprosenttimme oli huhtikuussa 53%, mikä on yli tavoittelemani 50%:n rajan. Ylijäämää käytimme sekä asuntolainan lyhennykseen että sijoituksiin.
Varallisuus ja Sijoitukset
Sijoitustilimme Nordnetissa oli huhtikuun lopussa 239 321 €, hieman laskien edelliskuusta. Tästä potista n. 180 000 on indeksisijoituksissa, ja loput suorissa osakesijoituksissa. OST:llä on reilu 50 000 euroa. Sijoitusasuntomme käypä arvo pysyi vielä tässä kuussa entisellään, mutta ensi kuussa taas oikaisen sitä vanhojen asuntojen markkinahintaindeksillä, jolloin sen arvo putoaa reilusti. Kokonaisvarallisuuteni tippui edelliskuusta, ja oli nyt 316 778 €.
Viimeiset puoli vuotta varallisuudessa ole tapahtunut oikein mitään kehitystä. Kun samalla lapsiperhe-elämässä jännityksen paikkoja ei ole hirveästi ja väsymyksen myötä rationaalinen ajattelu ei aina luonnistu, huomaan, että minun on alkanut mieli tehdä erilaisia impulsiivisia sankariliikkeitä, joilla varallisuuden kerryttämistä voisi vauhdittaa.
Sankariliikkeet osakemarkkinoilla on vaarallinen tie, ja yritän pitää viettini aisoissa. Erityinen vaaranpaikka on OST:llä olevat rahat, joilla on helppoa uhkapelata tekemällä erilaisia spekulatiivisia sijoituksia. Harkitsen vahvasti, että myisin OST:n osakkeet, nostaisin rahat ja kärsisin verovelat nahoissani ihan vain laittaakseni ne indeksisijoituksiin. Indeksisijoituksien myymiseen minulla on selvästi suurempi kynnys, ja tämä kynnys suojelisi minua typeryyksiltä.
Perhe-elämä
Huhtikuu oli aika rankka kuukausi, kun taaperomme sairasteli, ja minäkin nappasin taudin niskaani.
Yritimme pitää vauvan ja äidin suojassa taudeilta, jottei homma perkelöityisi aivan täysin, ja hoidin taaperoamme monta päivää pääasiassa itsekseni. Muutaman päivän saikun myötä töissä hommat kasautuivat, jolloin tähän perhestressin päälle tuli myös työstressi. Ja kun lapsi sairastaa, se sitoo molemmat vanhemmat vahvasti kotiin, jolloin taukoja tai muuta sosiaalista elämää ei ole hirveästi tarjolla. Ja vielä, kun itse sairastaa, ei voi harrastaa edes liikuntaa. Tämä stressin ja tauottoman vanhemmuusvelvoitteen ja liikkumattomuuden yhdistelmä saa minulla mielen mustumaan nopeasti.
Kun väsyttää ja masentelee, sitä alkaa vaistomaisesti tekemään juttuja, jotka eivät auta siihen väsymykseen ja masenteluun. Väsymyksestä johtuen melkein päädyimme perumaan vappukestit, jotka olimme luvanneet järjestää, mutta onneksi sen verran tajusimme, että emme sortuneet tähän. Vapun nyyttärit piristivät mieltä kummasti.
Vauvan kanssa menee kaikkinensa hyvin. Tai siis, päivät ovat aika raffeja, kun vauvaa on jostain syystä pidettävä sylissä, jotta refluksi pysyisi kuosissa, mutta öisin vauva on vedellyt aika säännöllisesti sellaisia 8 tunnin unipätkiä. Parhaimmillaan on 9 tuntiakin mennyt rikki! Vappuna, kun paikalla oli toinenkin vauvaperhe, päätimme olla kertomatta tästä onnesta heille, sillä tiesimme että heillä yöt eivät todellakaan ole näin helppoja. Edellisen lapsen kanssa nukuimme parin tunnin pätkiä yli vuoden, joten siihen kidutukseen verrattuna tämä tuntuu ihan huijaukselta. Vaikka tilanteet voivat muuttua koska vain, ja vauva alkaa heräillä, pitää tästä nyt nauttia.
Taaperomme on hyväksynyt vauvan todella hyvin, ja esittelee tälle temppujaan innoissaan. Pelkäsin paljon, että mustasukkaisuus iskee esikoiseen isosti, mutta onneksi näin ei nyt näytä käyneen. Taaperomme on ollut todella kiinnostunut kirjaimista viime kuukausina, ja tunnistaa jo aika suurella tarkkuudella, millä kirjaimella sanat alkavat. Nyt olemme harjoitelleet tunnistamaan myös niitä seuraavia kirjaimia. Tällainen lapsen oppimisen seuraaminen on todella kiehtovaa.
Blogi
Suosituimmat blogikirjoitukseni tässä kuussa:
- Miten säästää ja sijoittaa lapselle
- Miten sain ylennyksen ja palkankorotuksen
- Mistä ei pidä säästää?
- Lomapäiviä puoleen hintaan! Matalan kynnyksen FIRE-vinkkejä
- Firettämisen ja downshiftaamisen vaaranpaikat
Hauska huomata, että myös jotkin vanhemmat kirjoitukseni, kuten tuo Lomapäiviä puoleen hintaan, saavat edelleen uusia lukijoita, eikä kaikki ole vain sosiaalisen median postauksieni varassa.
Mitä toukokuussa?
Toukokuusta tulee taloudellisesti vähän vaikeampi. Tulotasomme notkahtaa, sillä vaimoni työnantajan sponssaama täysi vanhempainvapaan palkka poistuu, ja hän tippuu vanhempainrahalle. Samalla vastikkeet nousevat sekä kotona että sijoitusasunnossamme, ja tämän lisäksi sijoitusasunnon taloyhtiö muisti vesimittarien vaihtoon liittyvällä laskulla. Nämä eivät varsinaisesti hirveästi arkeen vaikuta, paitsi että säästöprosentti varmaan laskee 50%:in alle.
Sijoitusmarkkinoiden seuraaminen on jäänyt vähän vähälle muun elämän edessä, mutta tuntuu että suunta olisi joko alas tai sivulle, eikä merkittävästi ylös.
Yritän keksiä jotain tekemistä noille OST:n rahoille, joten jos sinulla on hyviä ajatuksia miten indeksoida ne joko OST:n sisällä, tai miten keplotella rahoja ulos OST:ltä mahdollisimman pienin veroseuraamuksin, jätä ihmeessä kommentti.
Jos tykkäsit kirjoituksesta, jaa se somessa. Löydät minut instagrammista , threadsista ja myös twitteristä:
Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.
Vastaa