Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Toukokuu 2024 – Ristiäiset ja vanhempainraha

Toukokuussa perheemme joutui taloudelliseen ahdinkoon, kun vaimon tulot tippuivat vanhempainrahan tasolle. No ei kai, mutta kyllä säästöaste siitä kärsi. Samalla ristiäisiin meni reilusti rahaa.

Tulot, menot ja säästämisaste

Vaimoni jäi vuoden alusta äitiyslomalle, mutta hänen työpaikkansa perhevapaapolitiikka on sen verran antelias, että hän on saanut täyttä palkkaa ensimmäiset kolme kuukautta. Nyt se tämä auvo loppui, ja hän putosi vanhempainrahalle. Nettotulot laskivat noin kolmanneksen. 

Tulojen tippumisen lisäksi tässä kuussa rahaa meni vähän normaalia enemmän, kun vietimme perheen uuden tulokkaan ristiäisiä. Vaikka vaimoni leipookin mielellään, tähän hetkeen DIY-ristiäiset ei kuulostanut hyvältä idealta, joten ostimme tarjoilut valmiina, ja siihen paloi satasia. Päätimme ennen lapsen syntymää, että vauvavuonna käytämme rahaa palveluihin jotta saamme kevennettyä arkea, ja valmistarjoilut olivat hyvin linjassa päätöksen kanssa. Money well spent. 

Ristiäisiin liittyi myös vaatekuluja, kun pesetin pukuni ja vaimoni osti uuden klänningin. 

Yritin tuhlata kesävaatteisiin, mutta ai että tuo vaatteiden verkkokauppashoppailu on järjetöntä. Onnistuneiden ostojen suhde palautettuihin tuotteisiin on ainakin meidän kohdalla niin naurettava, että niihin postin noutopisteeseen suunnattuihin matkoihin käytetty aika ja vaiva on selvästi suurempi kuin jos vain hurauttaisi automarkettiin. Lopulta kävin ostamassa pari t-paitaa ja shortsit lähiautomarketin H&M:stä.

En ole oikeastaan koronan jälkeen ostanut vaatteita, ja se alkaa nyt näkyä. Vaatteet kuluvat käytössä, ja se tuntuu oudon hyvältä tässä kaiken konsumerismin keskellä. 

Niin kuin edellisessä kuukausikatsauksessa kerroin, aloimme tilata ruokaostokset kotiinkuljetuksena Prismasta. Tämäkin päätös putoaa kategoriaan rahan käyttäminen vapaa-ajan ostamiseksi. Ostokset nostavat ruokalaskuamme 50€ kuukaudessa eli 600€ vuodessa, mutta säästetty aika ja vaiva saa tämän sijoituksen tuntumaan erittäin kannattavalta. Suosittelen kaikille lapsiperheille, eikä tämä ole mikään affiliate-linkin takaa tuleva suositus, vaan ihan aito.

Työrintamalla tajusin, että olen taas alkanut puskea töissä. Siis yliyrittää ja kahmia hommia, jotka eivät ole kriittiisiä firman ja  vastuualueeni tavoitteiden saavuttamiseksi. Minussa on sellaista vikaa, että jos jokin homma ei meinaa edetä, otan homman kantaakseni ja pusken sen läpi vaikka väkisin. Tämä ei ole pitkässä juoksussa kestävää itseni, eikä muidenkaan kannalta. Fiksumpaa olisi ohjata muita tekemään työnsä paremmin, ja auttaa heitä purkamaan etenemisen esteitä. Lyhyellä aikavälillä tämä on hitaampaa, mutta pitkässä juoksussa kestävämpää.

Tämän yliyrittämisen seurauksena olen elänyt turhan stressin keskellä tänä keväänä. Luulen että tämä moodi jäi vähän päälle, kun otin viime vuoden lopulla spurtin, jotta saisin ylennyksen ja palkankorotuksen. Onneksi kohta on edessä kesäloma, joka toimii hyvänä resetointipaikkana.  

Toukokuussa mieltä lämmitti, että minua pyydettiin mukaan kahteen eri vasta perusteilla olevaan yritykseen. Tämä tuntui perus Linkedin-suosittelua vahvemmalta suositukselta, onhan joku tekemässä isoa liikettä elämässään, ja haluaisi minut mukaan matkaan. Minulle ei valitettavasti tässä hetkessä ole kannattavaa vaihtaa työpaikkaa erinäisten pitkän aikavälin kannusteiden takia, mutta toiseen näistä menen ehkä neuvonantajaksi näin alkuvaiheessa.

Varallisuus ja Sijoitukset

Viime kuussa kirosin, ettei varallisuudessa ole tapahtunut oikein mitään liikkeitä viimeisen puolen vuoden aikana, mutta tässä kuussa tämä ei ollut ongelma.

Markkina ottaa, ja markkina antaa. Kuun alkupuolella jännitin 250 000 € rajan rikkoutumista. Ensin salkku lähestyi varttimiltsin rajaa, mutta jäi siitä parin sadan euron päähän. Seuraavien päivien aikana markkina näytti, että sillä on valta, ja salkkuni tuli alas taas pari tonnia. Siitä viikko, ja mentiin rajan yli heittämällä. Kuun lopussa taas valuttiin rajan alle. Markkina vie, ja minä vikisen, ja tämä on ihan ok. Markkinan ja salkun lyhyen ajan liikkeiden seuranta on koukuttavaa, mutta hölmöä.

Markkinavoimat näyttivät voimansa myös asuntosijoituspuolella. Päivitin excelini asuntohintaindeksiä taas tässä kuussa, ja täytyy sanoa, että on tämä asuntosijoittaminen iloista touhua, kun oma pääoma tippui ahkerasta lainanlyhentämisestä huolimatta. Vielä pahemmalta näyttää sijoitusvarallisuuden ulkopuolella, kun kotimme OPOn määrä on tippunut indeksien perusteella laskien yli kymppitonnilla viimeisen vuoden sisällä samalla, kun olen lyhentänyt asuntolainaa on 7000 €:lla. Lyhennykset eivät onnistu edes pitämään OPOn määrää tasoissa.

Noh, kunhan purnaan. Osta ja pidä -asuntosijoittajalle ja omistusasujalle näillä arvon muutoksilla ei ole oikein mitään väliä. Toki jos lumipalloefektiä tavoittelee, on huono ettei ylimääräistä vakuutta ole tarjolla enää niin paljon, mutta kaiken järjen mukaan myös uusien ostettavien asuntojen hintojen olisi pitänyt laskea markkinan mukana. 

Sijoituskämppäpuolella oli muuten myös ensimmäinen tappiollinen kuukausi, kun taloyhtiössä tehtiin vesimittarin vaihtoa, joka maksoi muutaman satasen. 

Perhe-elämä

Toukokuussa vauvan nuha sai koko perheen elämän sekaisin. Pienen, mitättömän nenätukon takia imetys vaikeutui, ja huonon syömisen ja hengitysvaikeuksien seurauksena vauvan unet sotkeutuivat. Ja kun vauvan unet sotkeutuvat, kaikki sotkeutuu. Meillä on ollut aivan maagisen hyväuninen vauva, joka on 8-9 tunnin siivuja melkein heti alusta asti, ja nyt kun pari viikkoa sai maistaa sitä normaalia vauvaperheen unettomuutta, homma meni täysin tilttiin.

Pidimme ristiäiset, ja meille osui kohdalle todella hyvä pappi. Juhlissa oli paikalla vain lähisuku, ja niin kuin kerroin yllä, kaikki tarjoilut ostimme valmiina.

Osin työstressin ja väsymyksen takia, ja osin ihan muutenkin, olen huomannut että toleranssini taaperomme uhmaikäiselle perseilylle on ajoittain aika matalalla. Tai en tiedä, onko vika toleranssissa, vai johtuuko homma siitä että taaperoilla on kyky löytää konstit, joilla vanhempien reaktio saadaan varmasti aikaiseksi. Heillä on myös valmius eskaloida tilannetta aina vain pidemmälle. Jos pieni kirkuminen ei vielä ärsytä, nostetaan volyymia, ja jos sekään ei saa vanhemmissa liikettä aikaan, tehdään jotain muuta kiellettyä. Pitäisi varmaan lukea jotain vanhemmuusopasta, jossa kerrotaan hieman omahyväiseen sävyyn kuinka vanhemman pitää vain astua näiden tilanteiden yläpuolelle ja ymmärtää lapsen sekoiliua.

Ei sillä, taapero on noiden joidenkin pimeiden hetkien ulkopuolella todella kultainen tyyppi. Auttaa meitä minkä pystyy, luettelee mitä vanhoja lelujaan voisi antaa vauvalle, kunhan vauva vähän kasvaa, ja suunnittelee kuinka aikoo sitten sanoa pihan isommille pojille, ettei vesisodassa vesi saa roiskua vauvan päälle, jos vauva sattuisi samaan aikaan pihalle.

Sairastamisten ulkopuolella olen jo huomannut miettiväni, että kolmaskaan lapsi ei olisi mahdottomuus. Myönnettäköön, että välillä olen miettinyt myös ihan päinvastaista. Aikamoista vuoristorataa tämä vanhemmuus.

Blogi

Suosituimmat blogikirjoitukseni tässä kuussa:

Mitä kesäkuussa?

Kesäkuu on viimeinen työkuukausi ennen kesälomaa, ja arvaan että siitä tulee aika kiireinen. Kulut ovat varmaan vähän korkeammat taas, sillä lähdemme juhannuksen aikoihin mökkeilemään kaveriporukalla.

Toukokuun tulojen tippumisen ja korkeamman kulutuksen takia säästö-% jäi 35%:n tienoille. Tiputuksesta n. 10 %-yksikköä johtui tulojen putoamisesta, ja loput kulujen kasvusta, joten uskoisin että jatkossa hyvänä kuukautena säästöprosenttini olisi hieman 40%:n yläpuolella, ja huonoina 30% tasolla. 

Osakemarkkinoilla odotan uutisia Nigerin uraanikaivoiksista. Global atomicilla pitäis olla rahoitusuutisia tulossa, ja näiden osalta jännittää ensinnäkin, toteutuuko kaivoksen rahoitus, ja toiseksi, minkälaisin ehdoin. Rahoituksen saaminen ei ole itsestäänselvyys, kun maassa on vallassa sotilasjuntta. Olen silti aika härkäinen tämän suhteen, sillä ensinnäkin yhtiö on ihan viime viikkoinakin lupaillut rahoitusuutisia, ja maasta on kuulunut muutenkin ihan hyviä uutisia toukokuun aikana. Jos rahoitusta ei ala kesäkuussa kuulua, pitää pohtia hommaa uusiksi. 

Tämä sijoitus on niin kaukana sijoitusstrategiastani, kuin olla ja voi, mutta tuleepahan vähän hupia elämään. Puolustuksekseni olen huomannut, että nämä uraanisijoitukseni ja muut osakesäästötilin puolella olevat sekoilut liikkuvat yleensä eri suuntaan kuin indeksisalkkuni, eli ehkä tätä voisi markkinointimielessä kutsua hajautukseksi. Ja tämä ei todellakaan ole sijoitussuositus.

Jos tykkäsit kirjoituksesta, jaa se somessa. Löydät minut instagrammista , threadsista ja myös twitteristä:

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *