Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Markkina on huipuissa, ja puntti alkaa tutista

Vuonna 1996 legendaarinen FEDin pääjohtaja Alan Greenspan piti televisioidun puheen, jossa hän varoitteli osakemarkkinan kuplasta. Termi Irrational Exuberance on kotoisin tästä puheesta, termi joka on tuttu sen kuuluisan kirjan kannesta. Greenspan oli oikeassa, ja tekno-kuplahan siitä syntyi, mutta paha vain se ei puhjennut vielä yli kolmeen vuoteen, eikä S&P500:n pohjakaan paljoa tuon 1996 indeksin tasoa alempana käynyt.

Nyt kun tämä viimeisin Covid-kuplan puhkeaminen on aika tuoreessa muistissa, markkinan villi meno alkaa pelottaa. S&P500 rikkoo uusia tuhatlukujaan, Bitcoin rallattelee ties monennenko kerran ja Fear and Greed -indeksi on ääriahneuden puolella.

Kaltaisellani ikikarhulla alkaa tuntokarvat väpättää. Hyvien aikojen katselu tuntuu vaikealta, ja kaltaiseni fiksun tuularin tekee mieli jäädä raketin kyydistä seuraavalla pysäkillä ja antaa muiden tuulipukuisten kosmonauttien räjähtää raketin mukana.

Tämä teksti on lähinnä muistutuksena itselleni, että pysytään nyt edes hetki siinä sijoitusstrategiassa, eikä yritetä pelata mitään liian nokkelaa. All time high ei ole mikään syy murehtia.

Pörssi-indekseillä on nimittäin tapana hiipiä pikkuhiljaa yläviistoon. Se on itse asiassa se syy, minkä takia minä sinne rahojani tungen. Kun joku käyrä menee oikealle ja ylös, on aika luontevaa, että se saavuttaa toistuvasti entistä korkeampia tasoja. Itse asiassa 2010-luvulla näin tapahtui keskimäärin pari kertaa kuukaudessa.

Korkeimmassa kohdassa sijoittaminen ei myöskään ole erityisen huonotuottoista. Tuotot eivät juuri häviä sille että olisi mennyt markkinalle jotain muuna päivänä.

https://www.rbcgam.com/en/ca/learn-plan/investment-basics/investing-at-all-time-highs/detail: Markkina on huipuissa, ja puntti alkaa tutista

Toki olisi kivaa astua syrjään juuri ennen raketin räjähdystä niin, että saisi kaikki nousut muttei yhtään tuskaa, mutta valitettavasti näin käy hyvin harvoin. Tämä johtuu tietenkin siitä, että korkein kohta graafilla on vain korkein kohta siihen asti. Lakipiste on lakipiste vasta jälkikäteen katseltaessa, niin kuin vaikka viime päivinä Kempowerin kyydissä olleet huomasivat karvaasti. 

Noista 2010-luvun parista sadasta korkeimmasta kohdasta mikään ei ollut sellainen, jossa nykypäivästä katsellen olisi kannattanut jäädä kyydistä.Jos joku tarjoaisi minulle mahdollisuutta sijoittaa S&P500 indeksiin minä hyvänsä noista 2010-luvun huippukohdista, tarttuisin tarjoukseen koko varallisuudellani. 

Valitettavasti tällaisia tarjouksia ei kukaan tule tekemään, joten pitää tarttua siihen toiseksi parhaaseen tarjoukseen: sijoita 2020-luvun huippukohtaan, ja kerää voitot vuonna 2034.

Eli vielä kerran: Ove, älä kikkaile. Pysy markkinalla. Tai markkinoilla – ei kaikkea jenkkeihin, vaan laajalla hajautuksella.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *