Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Säästäväisyys on lihas

Törmään netissä usein ajattelutapaan, jossa rahamääriä mietitään siitä näkökulmasta, mitä kaikkea niillä voisi ostaa. Osakesalkku on nyt 40 000e, sillä saisi uuden volkkarin!

Tämä tuntuu minusta vähän vieraalta, ja jopa negatiiviselta. Jos rahan tarkoitus on ostaa asioita, säästäminen on aina luopumista, ja sitä kautta vastenmielistäkin.

Omassa maailmassani huomaan usein ajattelevani säästäväisyyttä samaan tapaan kuin lihaksia. Ihailen Omavaraisuushaasteen kaltaisia tyyppejä, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan säästäväisyyslihaksen huippukuntoon, ja opetelleet elämään onnellista elämää kuluttamalla vain vähän rahaa.

Ihan niin kuin kuntosalilla, harjoittelun aloittaminen on vaikeinta. Kun on elänyt elämänsä sohvalla, liikunta ei yhdisty mielessä endorfiiniin, eikä se liikkeelle lähtö edes tunnu niin hyvältä, kun pienikin uusi liike aiheuttaa lihaskipuja. Samalla tavalla, kun aloittaa säästäväisyyslihaksen harjoittelun, homma tuntuu aluksi väkinäiseltä. Säästäväisyyslihasta joutuu kasvattamaan ennen kuin tarpeet ja halut pystyy erottamaan toisistaan, eikä impulsiivisten ostospäätöksien skippaaminen enää aiheuta revähdyksiä.

Kun jatkamme harjoittelua, säästäväisyyslihaksemme vahvistuvat ja kehittyvät. Vähän ajan päästä toleranssi treenille kasvaa ja harjoitusvaikutus alkaa näkyä. Harkittu ostosten tekeminen, säännöllinen menoseuranta, ja pidemmän aikavälin taloudellisten tavoitteiden asettaminen alkavat muodostua luonteviksi käytännöiksi, ja kehitys näkyy numeroissa kun tilin loppusumma alkaa kasvaa.

Kun säännöllistä kuntosalitreeniä on takana pari viikkoa, alkaa sohvalla makaaminen tuntua pahalta. Samalla tavalla kun säästäväisyyttä on harjoitellut jonkin aikaa, tuhlaaminen alkaa tuntua vastenmieliseltä. Huomaamme, ettemme enää tunne tarvetta kuluttaa jatkuvasti tai ostaa turhia asioita tyydyttääksemme hetkellisiä mielitekoja.

Lopulta säästäväisyys muuttuu osaksi elämäntapaa, eikä ole enää vain väline taloudellisiin tavoitteisiin. Emme enää koe tarvetta elää statussymbolien ja kulutuksen kierteessä, vaan arvostamme enemmän yksinkertaisuutta, kestävyyttä ja vapautta taloudellisista paineista. Keskitymme siihen, mikä todella tuo meille pitkäaikaista onnea ja tyydytystä elämässä: vapaa-aika läheisten kanssa, harrastukset ja uuden oppiminen. Ehkä matkustaminen, uudet kokemukset ja luova työ?

Ja ihan niin kuin fyysiset lihakset, myös säästäväisyyslihas suojelee meitä onnettomuuksilta ja vastoinkäymisiltä. Se antaa meille voimaa ja joustavuutta käsitellä odottamattomia taloudellisia haasteita ja nauttia elämästä ilman jatkuvaa huolta rahan riittävyydestä.

Kuten kuntoilussa, myös säästäväisyyden harjoittamisessa säännöllinen ja pitkäjänteinen panostus kannattaa. Kun säästäväisyyslihas kasvaa, säästäminen ei enää tunnu pakkopullalta, vaan luontevalta osalta hyvinvoivaa ja tasapainoista elämää.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Yksi vastaus artikkeliin “Säästäväisyys on lihas”

  1. […] syistä säästäväinen elämäntyyli on muuttunut oletuselämäntyylikseni, tulotasoni on kohonnut Suomen mittakaavassa erinomaiseksi ja sijoitusvarallisuuteni top 3 %:n […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa minua

Jos tykkäsit tekstistä, ota minut seurantaan somessa ja tule mukaan matkalleni kohti taloudellista riippumattomuutta:

Lue myös