Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Vinkkejä lapselleni: Opiskelu on investointi

Lapseni on jo ties kuinka monetta vuotta päiväkodissa, eikä hän ole vieläkään päättänyt minne menee opiskelemaan lukion jälkeen. Nyt kun opintotuen leikkaukset on tapetilla, ajattelin kirjoittaa ajatuksiani opiskeluista. Lapseni voi sitten lukea tämän kun joskus oppii aakkoset.

Opiskelijana luovut hetkellisesti tuloista saadaksesi joskus myöhemmin jotain parempaa. Älä anna opiskeluaikaisen pienituloisuuden vaikuttaa valintoihisi liikaa, sillä opiskeluaikainen köyhyys on vain väliaikaista. Otat alkumatkasta takkiin verrattuna vaikkapa ammattikoulun käyneeseen ja heti 20-vuotiaana töihin menneeseen tyyppiin, mutta saat hänet tuloissa kiinni aika pian. 

https://akavaworks.fi/wp-content/uploads/sites/2/2019/09/Koulutus-ja-elinkaaritulot-Artikkeli-10_2019.pdf

Vaikka kulutusluotot ja sijoituslainat ovat yleensä huonoja ajatuksia, on opintolaina varmaankin ihan ok juttu, sillä kyse on todennäköisesti aika pienistä rahoista sitten kun valmistut, ja myös korko on kohtuullinen, joten vertailu kulutusluottoihin ei ihan pidä paikkaansa. Opintolainasta saat vielä osan ilmaiseksi, kun valmistut ajoissa.

Opiskeluinvestoinnin ansiosta saat vielä jotain korkeampaa palkkaa tärkeämpää: yleensä koulutetun työtehtävät ovat kiinnostavampia ja  vaihtelevampia kuin kouluttamattomalla. Maailma tuntuu toimivan sillä tavalla hassusti, että kiinnostavammista töistä maksetaan paremmin ja samalla myös työllistymismahdollisuudet ovat paremmat. Korkea-asteen käyneiden työllisyysaste on huomattavasti korkeampi kuin vähemmän koulutetuilla.

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75221/okm13.pdf?sequence=1&isAllowe#:~:text=Alle%2025%2Dvuotiailla%20korkeasti%20koulutetuilla,hieman%20yli%20tai%20alle%2090%20%25.

Kun jostain innostuu, siinä helposti myös onnistuu. Kannattaa opiskella sellaista alaa, joka innostaa, koska silloin yleensä hoidat hommat kunnollla ilman suurta uupumusta. Yleensä ihmiset innostuvat asioista joissa ovat luontaisesti hyviä, mikä edelleen auttaa onnistumisessa. 

Monet sanovat, ettei arvosanoilla ole väliä, mutta se pitää paikkansa vain keskinkertaisissa duuneissa. Niissä duuneissa ei ole mitään vikaa, mutta jos suoritat koulut hyvillä arvosanoilla, sinulla on enemmän vaihtoehtoja jatkossa. Huono arvosana ei kuitenkaan ole maailmanloppu, ja kannattaa vältellä liikojen paineiden ottamista: pahinta mitä koulussa ja opiskellessa voit tehdä on polttaa itsesi loppuun, sillä edessäsi on vielä 40 vuoden työura, joka tarjoaa monta hyvää tilaisuutta uupua. Pyri sellaiseen 90% suoritukseen niin tulos on yleensä erinomainen, mutta et uuvu. (Tämä pätee kaikkeen elämässä.)

Kaverini äiti opasti meitä lapsuudessani:

Kaikki hommat alkaa harmittaa jossain vaiheessa, mutta harmituksen hetkellä olisi kivaa, jos siitä työstä edes maksettaisiin hyvin.

Kaverini äiti

Tämä on totta, ja opiskelualan valinnassa on hyvä huomioida kiinnostavuuden lisäksi myös palkka. Lyhyen opiskelupätkän jälkeen teet töitä erittäin pitkään, ja palkkatasolla on ainakin jonkinlainen korrelaatio onnellisuuden kanssa. 

Lähde: EVA

Tärkeimpänä huomiona alanvalintaan: älä usko liikaa meitä, vanhempiasi, sillä meillä on hyvin todennäköisesti vanhentuneet käsitykset siitä, mihin suuntaan maailma on menossa. Maailma muuttuu vauhdilla. Kun olin yläasteella, paperimiehet tienasivat kuin kroisokset, ja kun valmistuin maisteriksi, heitä ei oikein enää ollutkaan. Se mistä nyt maksetaan hyvin, voi olla aivan turha homma siinä vaiheessa kun valmistut. 

Monet etsivät sitä omaa juttuaan opiskelualaa vaihtamalla. Itsensä etsiminen on hyvä juttu, mutta tutkintojen suorittaminen on aika hidas tapa tehdä sitä. Tee ennemmin näin: valmistu yhdeltä alalta, mene töihin ja vaihda työtehtäviä kunnes löydät jotain kiinnostavaa. Samalla saat mukavamman elintason ja löydät itsesi nopeammin, koska työelämässä opit aidosti minkälaisia ne hommat ovat. Itsekin olen päätynyt kaupalliselta alalta teknologia-alalle varsin teknisiin hommiin ihan vain pomppimalla yhdestä kiinnostavasta mahdollisuudesta seuraavaan.

Photo by William Fortunato on Pexels.com

Opiskeluaika on köyhäilystä huolimatta elämäsi parasta aikaa, joten älä kiirehdi opinnoissasi liikaa. Korkeakouluopintojen tärkeimpiä valtteja on, että tutustut uusiin ihmisiin, joiden kanssa olet tekemisissä mitä luultavammin myös jatkossa, joko vapaa-ajalla tai työelämässä. Mene juttelemaan professoreille ajankohtaisista aiheista, kursseista ja urahommista, liity ainejärjestön kerhoihin, ja tee mitä kaikkea muuta onkaan tarjolla. Opiskeluaika on otollisimpia hetkiä hankkia puoliso, pitkäaikaisia läheisiä ystävyyksiä, ja myös hyvän päivän tuttuja, joten siihen kannattaa panostaa.

P.S. Ja jos et keksi muuta, mene lääkäriksi. Varma työpaikka ja aika kova palkka.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

2 vastausta artikkeliin “Vinkkejä lapselleni: Opiskelu on investointi”

  1. […] Opiskelu on mitä parhain sijoitus, mutta lehdissä esiintyys silti säännöllisesti korkeakoulutettuja, jotka ovat ajautuneet huonopalkkaisiin hommiin. Verotietojen tarkastelu olisi voinut pelastaa monet näistäkin ihmisistä. […]

  2. […] matalalalla korolla, ja aiheuttaa tällä kulutusluotollaan vain pienen haitan tulevaisuuden hyvätuloiselle korkeakoulutetulle itselleen, joka joutuu maksamaan lainan takaisin. Opintolainan antama lisätulo tuo paljon enemmän […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *