Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Ajallinen hajauttaminen on hölmöläisen hommaa

Sijoitusstrategiani on tunkea kaikki liikenevä raha heti indeksirahastoihin.

Sanat kaikki ja heti ovat tuossa lauseessa tarkoituksella, jotta en lähtisi hajauttamaan ostojani ajallisesti. 

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa tätä: jos sinulla on esimerkiksi 12 000 euron perintö sijoitettavana, et laita koko summaa kerralla markkinalle, vaan sijoitat esimerkiksi tonnin kuussa seuraavan vuoden aikana.

Sijoitusfoorumeilla tätä tapaa tunnutaan usein suositeltavan. Sen taustalla on ajatus, että mikäli markkinat romahtaisivat heti ensimmäisen ostosi jälkeen, sinulla olisi vielä 11 000 euroa sijoitettavana seuraavina kuukausina etkä häviäisi niin paljoa.

Mikä ajallisessa hajautuksessa sitten on vikana? Se häviää suurimman osan ajasta.

Mietitäänpä eri skenaarioita ensimmäisen 1000 € sijoituksen jälkeen:

  1. Markkina romahtaa heti ensimmäisen ostoksen jälkeen: saat käyttää tuon 11 tonnia halpojen osakkeiden osteluun, ja voitit ajallisella hajauttamisella suhteessa kertasijoitukseen. 
  2. Markkina jatkaa nousuaan: ostat 11 kuukautta nouseviin kursseihin toinen toistaan kalliimmalla hinnalla. Jäit tappiolle kertasijoitukseen verrattuna. Odotusarvoisesti kertasijoittamalla saisit keskimäärin n. puolikkaan vuosituoton verran enemmän tuottoa rahoillesi.

Toteutuipa kumpi tahansa kuvitelluista skenaarioista, tai joku niiden välimalli, ei mikään estä markkinaa romahtamasta uudelleen kun olet saanut viimeisen kuukausittaisen sijoituksesi sisään. 

Koska markkina tuottaa pitkällä aikavälillä – miksi muuten edes sijoittaisit sinne – markkinan nousu tapahtuu huomattavasti yleisemmin kuin romahdus. Kertasijoituksella siis voittaa huomattavasti useammin kuin ajallisella  hajauttamisella.

Osakkeisiin sijoitetaan, koska ne tuottavat paremmin kuin muut omaisuuslajit. Tuo korkeampi tuotto maksetaan korvauksena siitä, että osakesijoittajan matka on paljon, paljon kuoppaisempi kuin muissa omaisuusluokissa. Korvaus maksetaan siitä hyvästä, että viitsisit istua matkassa noiden kuoppien läpi. Mikäli yrität poistua kyydistä kesken matkaa, tai hypätä kyytiin kun kuoppia ei ole näkyvissä, menetät osan korvauksesta, ellei sinulla käy julmettu tuuri. Moni yrittää vähentää tätä riskiä ajoittamalla markkinan käänteitä, mutta käytännössä kukaan ei siinä onnistu.

Ajallinen hajauttaminen on vain verhoiltu keino ajoittaa markkinaa. Se kannattaa vain silloin, kun onnistut aloittamaan hajauttamisen suhdannehuipulta. Jos osaisit aloittaa hajauttamisen huipulla, kannattaisi tuota taitoa käyttää hyväksi ja aloittaa sijoittaminen vain kuukautta myöhemmin markkinan pohjalta. Markkinan pohjalla tietenkin kannattaisi laittaa kaikki liikenevä raha markkinalle heti, koska suunta olisi ylöspäin. 

Todellisuudessa et osaa ajoittaa markkinan huippua niin kuin ei osaa edes alansa parhaat sijoittajat, joten sinun kannattaa tunkea kaikki liikenevä raha heti indeksirahastoihin.

Huom. Palkasta tapahtuva kuukausisäästö ei ole hölmöläisen hommaa. Raha ei ole liikenevää jos sitä ei ole vielä saanut.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

4 vastausta artikkeliin “Ajallinen hajauttaminen on hölmöläisen hommaa”

  1. […] on erehtynyt kysymään minulta asiasta, että rahat pitää laittaa indeksirahastoihin heti, ja niitä ei pidä hajauttaa ajallisesti. Samaan aikaan olen ollut todella huono toteuttamaan tätä strategiaa itse. Miksi? Jonkin jutun […]

  2. […] Nordnetin kk-säästösummaa tappiin jotta saisin käteisvarani tungettua rahastoihin ilman ajallista hajauttamista. Säästösummaa säätäessäni huomioni kiinnittyi säästösumman yhteydessä näytettävään […]

  3. […] hajauttamisen luoma turvallisuuden tuntu on niin voimakas, että vaikka uskonkin sen olevan höpöhommaa, huomaan ajoittain ajautuvani ajatuksissani sen pariin. Joskus todellisuus on teoriaa […]

  4. […] hajauttamisen luoma turvallisuuden tuntu on niin voimakas, että vaikka uskonkin sen olevan höpöhommaa, huomaan ajoittain ajautuvani ajatuksissani sen pariin. Joskus todellisuus on teoriaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *