Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Miten pitkä isyysvapaa on vuonna 2024?

Meille on tulossa toinen lapsi. Miten pitkä isyysvapaa on vuonna 2024?

Olin aina ajatellut käyttäväni vanhempainvapaata mahdollisimman paljon. Ennen ensimmäisen lapsen raskausaikaa ja syntymää motiivini isyysvapaa-ajatuksieni taustalla olivat aika välineelliset. Ajattelin, että kaikki ansiosidonnaiset minieläköitymiset, mitä systeemimme tarjoaa, kannattaa käyttää maksimaalisesti – töitä kun ehtii tehdä myöhemminkin.

Vaikka olin varma että isyysvapaille jääminen haittaisi urakehitystäni, isyysvapaa olisi sosiaalisesti hyväksyttävämpi tapa ottaa tällainen minieläköityminen kuin esimerkiksi Balilla bilettäminen, joten urahaitta olisi pienempi.

Raskausaika ja etenkin lapsen syntymä muuttivat elämässäni paljon, ja niin muuttuivat myös nämä motiivit. Välineellisten hyötyjen edelle tuli vahva halu viettää vaaperon kanssa yhteistä aikaa.

Pelot urakehityksen hidastumisesta laimenivat, sillä vanhemmuuden myötä urakehitys kiinnosti paljon aiempaa vähemmän. (Edelleen olen sitä mieltä, että minieläköitymiset kannattaa käyttää hyväksi!)

Hyvien tulojemme ja säästävän elämäntyylimme ansiosta perheemme taloudellinen tilanne oli hyvä, eikä kotiin jääminen huolestuttanut taloudellisesti. Asuimme pienessä asunnossa, korot olivat nollassa, kulutimme alle puolet tuloistamme, ja tienasimme vaimoni kanssa kiitettävästi.

Miten isyysvapaat ovat muuttuneet?

Isyysvapaamalli uudistui vuonna 2022. Ensimmäisen lapsemme syntyessä elettiin vielä vanhan perhevapaamallin aikaa, ja isille kiintiöidyn isyysloman kesto oli 54 päivää. Tästä ajasta sai 18 päivää käyttää yhtäaikaa äidin kanssa. Lisäksi päälle sai käyttää aika vapaasti kotihoidon tukea.

Kuvan lähde: Kelan tutkimusblogi. Muokattu minun toimestani.

Olisin alunperin halunnut pitää pidemmät vanhempainvapaat, mutta alueen päiväkotitilanne sai arvioimaan suunnitelmia uusiksi.

Asumme lapsiperheiden suosimalla alueella, jossa päiväkotipaikoista on hieman kilpailua. Halusimme välttämättä meidän lähimpään päiväkotiin, koska olimme kuulleet siitä paljon hyvää palautetta ja pitkä päivittäinen päiväkotimatka hankaloittaisi arkeamme merkittävästi. Hiekkalaatikkohuhujen mukaan päiväkotitoiveet toteutuvat parhaiten, kun lapsi aloitaa päiväkodin elokuussa uuden lukuvuoden alkaessa, koska silloin isommat lapset siirtyvät seuraaviin ryhmiin ja uusille lapsille vapautuu enemmän paikkoja.

Päiväkotitoiveet mielessä päätin viettää ensimmäisen lapsen kanssa kotona reilut 4 kuukautta. Olin käyttänyt 18 päivää isyysvapaata lapsen syntyessä, joten jäljellä oli 36 päivää isyysvapaata. Ensimmäiset 6 viikkoa vietin isyyslomaa, seuraavat noin 6 viikkoa kulutin kesälomia ja työaikapankkia ja loput vietin kotihoidon tuella.

Korvaus isyysvapaasta oli mielestäni varsin hyvä:

  • loma-ajalta sain tietysti täyttä palkkaa ja lomarahat.
  • 36 päivän, eli kuuden viikon, isyysvapaalta maksettiin ansiosidonnaista isyysrahaa
  • ja noin kuukauden ajan sain kotihoidon tukea 360€ kuukaudessa.

Säästämisasteemme ollessa noin 50%, pystyin jatkamaan säästämistä vanhempainvapaan aikana ilman, että taloutemme joutui tiukoille. Se oli todellakin mahtava diili.

Ja nyt vuoden 2022 perhevapaauudistuksen jälkeen ansiosidonnaisen isyysvapaan kesto on vielä pidempi, joten diili vain paranee!

Miltä isyysvapaa näyttää vuonna 2024?

Vuonna 2024, eli vuoden 2022 perhevapaauudistuksen jälkeen, isyyslomaa on käytössä huomattavasti aiempaa enemmän. Aiemman 54 päivän sijaan isille allokoitu isyysvapaan pituus on vuoden 2024 keväällä syntyvän lapsemme kohdalla vähintään 97 arkipäivää.

Kun isyysvapaan päivät lasketaan samalla tavalla kuin lomapäivät, eli lauantaitkin syövät päiviä, 97 päivän isäkiintiö tarkoittaa yli kuuttatoista viikkoa (!!) ansiosidonnaista isyysvapaata. Äidin kanssa tästä saa viettää yhtäaikaa entisen perhevapaamallin mukaisesti 18 päivää, eli 3 viikkoa, joten yksin lapsen kanssa pääsisi viettämään 13 viikkoa – yli tuplasti aiempaan verrattuna. 

Kun ensimmäisen lapseni kanssa olin vanhan mallin mukaan reilun kuukauden kotihoidontuella, pystyisin nyt pitämään koko 4 kk jakson  ansiosidonnaista vapaata, enkä vielä olisi käyttänyt edes lomapäiviäni.

Vanhempainvapaan isäkiintiön lisäksi isälle on tarjolla 63 päivää vanhempainrahalla korvattua vanhempainvapaata, jonka voi myös siirtää äidille. Vaikka pyrimme vaimoni kanssa  jakamaan vastuun lapsenhoidosta tasaisesti, uskon, että siirrämme nämä vanhempainvapaat äidille.

Kokemukset vaihtelevat varmasti perheestä toiseen, mutta meidän ensikokemuksemme perusteella ensimmäiset kuukaudet lapsen syntymän jälkeen ovat sumuista aikaa, johon liittyy synnytyksestä palautumista, yöheräilyä ja muita haasteita, ja kyse on enemmän selviytymisestä kuin jonkin taianomaisen siteen muodostamisesta vauvaan. Ensimmäisten kuukausien jälkeen homma muuttuu koko ajan nautittavammaksi ja vauvakin alkaa havainnoimaan maailmaa, joten tuntuu reilulta jakaa tämä nautinnollisempi, selväjärkisempi aika tasaisesti niin, että äidillekin jää siitä osansa.

Lue myös artikkelini siitä, miten perheen talouden käy kun isä jää isyyslomalle.

Menen ehkä hieman asioiden  edelle, kun maailmantaloudessa voi tapahtua monta muutosta ennen kuin meidän todella tarvitsee päättää asioista, mutta uskoisin, että toisen lapsen kanssa haluamme viettää enemmän aikaa kotona, eli pidämme molemmat enemmän kotihoidontukijaksoja. Ensimmäisen lapsen ensimmäinen päiväkotivuosi oli todella raskas sairastelujen ja sopeutumisen vuoksi, joten olemme pohtineet, että toisen kanssa voisimme aloittaa laitosuran vähän myöhemmin. Päiväkotipaikkoja jaettaessa on ymmärtääksemme etua siitä, että yksi sisarus on jo samassa tarhassa, joten ehkä pääsemme helpommin sisään tähän lähipäiväkotiin muulloinkin kuin elokuussa. Lisäksi, kun kyseessä on todennäköisesti meidän perheemme viimeinen lapsenlisäys, kotona vietetty aika kiinnostaa entistäkin enemmän.

Kaikille isille suosittelen ehdottomasti tätä yksin lapsen kanssa vietettyä aikaa, jos vain talous kestää ja rahkeet riittävät. Lapsen ja vanhemman välinen side vahvistuu tällöin merkittävästi, ja samalla oppii hoitamaan lasta ihan eri tavalla kuin äidin ollessa mukana. Rahasta ja urasta huolestuneille: menetätte isyysvapaalla progressiivisen verotuksen ansiosta paljon vähemmän nettotuloja kuin mitä bruttotuloja, saatte ainutlaatuisia kokemuksia ja voitte ottaa etäisyyttä työelämään hetkeksi ja pohtia, mitä oikeasti haluatte elämältäsi.

Lue myös:

Jos pidit artikkelista, arvostan jos jaat sen somessasi. Seuraa minua twitterissä tai instagramissa, niin kuulet seuraavista postauksistanikin. Instassa, Twitterissä handlella @ove_vapaalla

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

4 vastausta artikkeliin “Miten pitkä isyysvapaa on vuonna 2024?”

  1. […] jää tammikuussa äitiysvapaalle ja olemme pohtineet miten jaamme perhevapaat. Perhevapaauudistuksen myötä meillä on toisen lapsen kanssa tarjolla huomattavasti enemmän ansiosidonnaista vanhenmpainrahaa. […]

  2. […] Lue myös: miten pitkä isyysvapaa on vuonna 2024 […]

  3. […] Miten pitkä isyysvapaa on vuonna 2024? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös