Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Isyysblogi: Win, win ja vielä kerran win

Perhe ja ystävät, ura ja raha, terveys ja kuntoilu. Ruuhkavuosielämä on jonglöörausta, jossa yritetään pitää samaan aikaan monia tärkeitä palloja ilmassa, usein vaihtelevalla menestyksellä.

Kun päivässä on vain rajallisesti tunteja, ei pallottelu ole helppoa. Uralla eteneminen vaatii yleensä minimieffortia suuremman panoksen jossei ajallisesti, niin ainakin mentaalisesti. Aktiivinen perhe-elämä taas tarkoittaa usein kompromisseja esimerkiksi kavereiden kanssa vietetyn ajan suhteen, ja kuntoilukin pitäisi saada jotenkin integroitua mukaan. Ja vaikkei väkinäisen varhaista aamuheräämistä kai missään enää ihannoida, saattaisi joku ysärin self help -kirjoja lukenut koittaa hankkia tehotunteja myös yöunien kustannuksella.

Olen oppinut, että pahimmalta pallojen pudottelulta voi välttyä, jos tavoittelee toiminnallaan kaksois- tai jopa kolmoisvoittoja: tekee asioita, jotka tukevat useampaa elämän osa-aluetta kerralla. Tässä muutamia hyväksi havaittuja toimintatapoja.

Ulkokuntosalit

Voimailu jo itsessään on win-win-win touhua. Elinaikasi pitenee, elämänlaatusi paranee ja näytät paremmalta alasti. Ulkokuntosalit nostavat pelin kokonaan uudelle tasolle.

Löysin tieni kaupungin ulkokuntosaleille koronan myötä eikä sen myötä siistit sisähommat enää kauheasti kiinnosta.

Pihiä miestä miellyttää ulkosalin maksuttomuus. Ulkoilma on raikasta, joten olo on paljon virkeämpi kuin tunkkaisen sisätreenin jälkeen. Jostain syystä treenit myös sujuvat nopeammin ja tehokkaammin, ja kun nykyisen asuinpaikkani vieressä on parikin jumppapaikkaa, aikaa säästyy myös siirtymissä. Puolessa tunnissa olen yleensä hölkännyt treenipaikalle, tehnyt kuntopiirimäisen treenin ja hipsinyt takaisin kotiin.

Ulkosaleissa parasta on, että jo taaperoikäisen voi ottaa sinne mukaan. On onni huomata, kuinka taapero tekee kyykkyjä, leuanvetoja ja punnerruksia omaan tahtiinsa ja tyyliinsä samalla, kun saan oman treenini purkkiin. Välillä kuntolaitteet toimivat kiipeilytelineinä, ja välillä taas kerätään oraville tammenterhoja. Rahaa ja aikaa säästyy salikortin verran, isän orastava dad body pysyy kurissa, ja saan viettää lapsen kanssa laatuaikaa. Mahtava multivoitto.

Työmatkapyöräily

Photo by Mathias Reding on Pexels.com

Pahoitteluni kaikille autoilijoille, mutta firebloggareiden TESsin mukaan pyöräilyä pitää promota blogissa säännöllisesti. Onhan se vain järkevää touhua. Työmatka-autoilusta en viitsi edes mainita, mutta ajatellaanpa tilannetta jossa kulkisin bussilla töihin: maksan kuukausimaksua siitä että saan istua ahtaasti hiostavan tunkkaisessa bussissa muiden köhivien matkalaisten kanssa.

Kun kuljen konkelilla, saan reippailua raittiissa ilmassa,  enkä maksa mitään. Mikä mielettömintä, matka menee muutaman minuutin nopeammin kuin julkisilla, ja samalla bensan sijaan poltan läskiä.

Suurtalouskokkailu kotona

Olen saanut kunnian olla meidän perheemme talousaliupseeri, jonka vastuulla on kaikki ruoka-aiheinen kauppareissuista kokkailuun. (Jollain logiikalla myös tiskikonehommat on kolahtaneet kontolleni, mikä ärsyttää älyttömästi.)

Luojalle kiitos, vaimoni on helppohoitoinen ruoan suhteen, eikä lapsenikaan osaa vielä vaatia parempaa. Ruokailumme perustuu foodpreppaukseen: valmistan valtavan vadin kotiruokaa parina päivänä viikossa. Näin meillä on aina ruokaa valmiina jääkaapissa, jolloin

  • nälässä tehdyt mieliteot eivät rokota terveyttä,
  • rahaa ei kulu niin paljoa ravintoloihin ja eineksiin, ja
  • emme tuhlaa aikaa ruoanvalmistukseen

Halpaa, terveellistä ja aikaa säästävää – kolmoisvoitto! (Kirjoitin arkiruokasysteemistämme tarkemmin täällä.)

Kasvipainotteinen ruokavalio

(Laitoin tämän kappaleen aluksi heti tuon pyöräilykappaleen perään, mutta totesin että lukijoideni joukossa on varmasti sen verran suuri osuus autoilevia lihansyöjiä, että parempi antaa heille ensin pieni hengähdystauko.)

Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Kasvissyöjät ärsyttävät lihaaneja sen takia, että he ovat oikeassa. Kasviksien syöminen on terveellistä, pavut ja muut kasviproteiinilähteet maksavat vähemmän kuin liha, ne ovat lähes aina eettisesti parempi valinta ja ne säästävät vielä ympäristöäkin.

En valitettavasti ole itsekään kasvissyöjä, mutta olen lisännyt kasviksien käyttöä ruoanlaitossamme yllä mainituista syistä. Yritän käyttää lihaa ennemminkin mausteena. Vaikkapa jauhelihakastikkeeseen laitan 400g jauhelihapaketin sijaan vain puolet paketista, ja täydennän soosia linsseillä tai pavuilla. Toisen puolen paketista käytän vaikka lihaperunalaatikkoon, johon tulee täydennykseksi myös kikherneitä.

Näin saan vähän terveellisempää ja paljon halvempaa ruokaa samalla vaivalla, voin tyydyttää lihanhimoni ja hurskastella asialla blogissani. Win-win-win.

Indeksisijoittaminen

Kolmoisvoittojen konklaaviin kuuluu ehdottomasti myös indeksisijoittaminen.

Hajautettu indeksirahasto on vähäriskisempi kuin yksittäisten osakkeiden poiminta – senhän tietävät kaikki. Kun osakesalkkuun lisää osakkeita, salkun tuoton hajonta yleensä pienenee.

Markku Kurtin Outcast Beta blogissa näytetään, kuinka pienemmän riskin lisäksi hajauttamalla saa myös korkeamman tuoton – ei pienempien kulujen takia vaan koska salkun heilunta leikkaa pitkällä aikavälillä kokonaistuottoa pienemmäksi. (Vahva suositus blogille!)

Paremman tuoton ja matalamman riskin lisäksi indeksisijoittaminen on älyllisesti vähemmän kuormittavaa ja täysin automatisoitavissa kuukausisäästöohjelmien avulla. Parasta indeksisijoittamisessa on, että pikkuhiljaa pesämunan passiviset tuotot tekevät uralla etenemisestä tarpeetonta, ja voit vapauttaa aikaa muille tärkeämmille asioille elämässäsi.

Laske vähän rimaa

Kaikissa näissä tempuissa on piilevänä ajatuksena se, että ei tavoitella täydellisyyttä. Pareto-sääntö, eli että 20% tekemisestä tuo 80% tuloksista on hyvä pitää mielessä.

  • Työmatkapyöräily ei vastaa kunnon maantiepyörälenkkiä, mutta päivittäinen 2x20min ajelu tuo jo ison osan liikunnan hyödyistä.
  • Suurtalouskokkailu ei tarjoa makuelämyksiä eikä instagram-postauksia, mutta parantaa elämänlaatuasi.
  • Ulkosaleilla se 200kg maastaveto jää ikuiseksi unelmaksi, mutta toisaalta pysyt sellaisessa kuosissa ettei kuntosi rajoita mahdollisuuksiasi.

(Indeksisijoittaminen sitävastoin on kaikin puolin järkevin tapa toimia pitkässä juoksussa.)

Jos tavoittelet millään areenalla 100% suoritusta, joudut uhraamaan jonkin toisen osa-alueen täydellisyyden alttarilla. Jos jätät pikkaisen tankkiin, saattaa tasapainoilu hyvässä lykyssä onnistua.

Kerro kommenteissa jos olet oppinut muita kolmoisvoittoja kevennykseksi kiireen keskelle.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *