Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Kesäkuu 2024 – Hemmetin rankkaa

Ihan niin kuin toukokuun katsauksessa arvelin, kesäkuusta tuli kiireinen ja rankka paitsi työkiireiden, myös vauvan uusien kehitysvaiheiden takia. Toisaalta toisin kuin arvelin, säästöprosentti olikin tosi korkealla.

Työ, tulot, menot ja säästämisaste

En ihan tiedä mitä teimme kesäkuussa erilailla, mutta kulutus oli hieman yllättäen vuoden alimmalla tasolla, ja säästöprosentti melkein 50%, vaikka vaimoni on vanhempainvapaalla.

Ennustelin, että juhannuksen mökkireissu nostaisi kuluja, mutta siinä kävikin sillä tavalla, että jäimme lapsen flunssan takia kotiin. Sinänsä uupumus oli sitä luokkaa, että tämä kotiin jääminen ei edes hirveästi harmittanut. En ihan tajua mikä kulutustamme laski, sillä mielestäni käytimme myös ravintolapalveluita enemmän kuin aiemmin.

On hurjaa, miten puolen vuoden sisällä kuukausikuluissa voi olla 40% swingejä suuntaan ja toiseen, ja tämä kova heilunta saa miettimään tätä kuukausitason seurannan järkevyyttä. Toisaalta kuukausittainen seuranta on auttanut tunnistamaan mihin rahaa kuluu – muuten suuret menoerät ja etenkin sellaisen pienemmät toistuvat tuhlailut sulautuisivat vain massaan. Vaikkei tavoitteeni olekaan minimoida kuluja, mielestäni on terveellistä tiedostaa mihin rahat menevät. Kun tietää mihin rahat menevät, ainakin minulla alitajunta tuntuu ohjaavan valintoja oikeaan suuntaan.

Kulut olivat pitkästä aikaa matalat, mutta sen lisäksi tajusin ettei meidän tulomme tipu ihan niin paljoa kuin toukokuussa arvelin, sillä lapsilisät tulevat vaimon palkan päälle. Tämä kahdesta lapsesta saatava veroton 200€ on ihan kiva lisä tähän budjettiin.

Viime kuussa valitin, että töissä tekemiseni oli mennyt taas yliyrittämisen puolelle, ja yritin kalibroida tekemistäni. Tavoitteenani on keskittyä ydintehtäviini, lopettaa sellaisten hommien kahmiminen, joita minun ei ole välttämätöntä tehdä, ja opettaa muita tekemään ne työt tehokkaammin. Olen huomannut historiassa, että kun tässä onnistuu, se on paitsi minulle vähemmän stressaavaa, myös muille mielekkäämpää kun heillä on enemmän vapauksia, ja kaiken lisäksi firmalle tuottavampaa. Luonteeni on vain vähän sellainen työmyyrämäinen.

Delegointi ei kevennä taakkaa hetkessä, vaan jopa lisää sitä, mutta kesälomat antavat tähän työmyyräilyyn hyvän katkoksen, ja toivottavasti kesän jälkeen delegointi alkaa tuottaa tulosta.

Varallisuus ja Sijoitukset

Sijoitusrintamalla tein pieniä strategisia muutoksia.

Osakesäästötilillä olleet rahat ovat harmittaneet minua jo pitkään. Tankkasin OST:tä koronan alussa, osuin muutamaan oikeaan arpaan ja irrottauduinkin niistä ihan hyvin ennen romahdusta, ja sen myötä tilillä on ollut pahimmillaan melkein 30% sijoituksistani.

OST ei todellakaan ole sijoitusstrategiani mukaista, ja olen kipuillut asian kanssa pitkään. Haluaisin pitää sijoitukset pääasiassa indeksisijoituksissa, mutta toisaalta rahan nostaminen OST:ltä maksaa myyntivoittoveroina. OST:llä makaava raha houkuttaa minua spekuloimaan ja peesailemaan gurujen perässä, ja olen tehnyt ihan hölmöjä liikkeitä vain sen takia, että tilillä makaa pelirahaa jolla voi veivata ilman veroja. Viime vuosien tuottojen perusteella en todellakaan osaa poimia osakkeita, joten monen kymmenen prosentin osuus salkusta suorissa sijoituksissa ei ole perusteltua.

Toisaalta rahojen nostaminen OST:ltä mietityttää, koska uskon että lähivuosina keksitään, että kansankapitalismin kannalta olisi järkevämpää, jos kansalaisten annettaisiin sijoittaa järkevästi, eli ETF:iin, ja tämä sijoitusinstrumentti lisättäisiin sallittujen joukkoon. Jos näin tehtäisiin, rahojen nostaminen OST:ltä aiheuttaisi vain turhan verotettavan tapahtuman ja harmittaisi jälkeen päin.

Päätin lopettaa kipuilun, ja tehdä linjauksia. Nostin tililtä rahaa niin, että siellä on nyt 20 000€ pääomaa, eli vähän alle 10% salkusta. Leikin näillä rahoilla sijoittajaa samalla, kun 90% salkustani on hajautettuna rahastoissa. Tämä OST toimikoon nyt varaventtiilinäni, joka toivottavasti auttaa minua pitäytymään passiivisessa indeksistrategiassa pääsalkkuni osalta.

Maksoin tästä hyvästä joitain tonneja veroja, mutta uskon että pitkässä juoksussa se oli kannattavaa.

Olen ylpeä, että painoin sen nostamani reilu parikymmentä tonttua kerralla maailmanindeksiin, enkä pelleillyt ajallisen hajauttamisen kanssa.

Tätä passiivista indeksistrategiaa tukeakseni poistin myös Nordnetin appsin kännykästäni. Olen kyyläillyt kursseja ihan turhan päiten, ja nyt sovelluksen poistettuani olen huomannut, että kurssien katsomatta jättämäninen rauhoittaa kummasti. Pitkäjänteiselle sijoittajalle päivittäisen heilunnan seuraaminen aiheuttaa vain turhia stressi- ja euforiapiikkejä, jotka pahimmillaan ohjaavat harhaan.

Kesän pörssidetoxin takia tässä kuussa varallisuuspäivityksestä puuttuu Nordnetin salkku. Katsotaan sitten syksymmällä, missä ollaan.

Perhe-elämä

Vauvamme on nyt nelikuinen. Ensimmäiset kuukaudet vauva nukkui kuin se sanonnan vauva, eli hyvin. Siis ihan älyttömän hyvin, ja saimme nukuttua katkottomia öitä pitkän aikaa.

Nyt vauvan uni on ollut lähempänä tosielämän vauvoja, eli hyvin pätkittäistä. En ihan tiedä mistä tämä johtuu, mutta ikenessä pilkottava hammas ja motoriikan kehitys näyttelevät varmasti osaansa.

Ai vitja kuinka huonounisuus kampittaa kaiken kivan. Olin koko kuukauden huonolla tuulella. Aivot ei toimi, työteho laskee jolloin työt kasautuvat ja aiheuttavat lisää stressiä. Kollegojen naama alkaa ketuttaa, ja kotona menee kinasteluksi. Jopa omat ruokailut menevät sipsin syönniksi, kun alkaa tehdä mieli mielitekoja.

Tämä huonounisuus on osittain tuon Nordnet-sovelluksen poiston takana. Stressin keskellä minulla on joskus ollut taipumuksena tehdä aktiivisempaa osakekauppaa, mikä ei välttämättä ole järkevää.

Nyt takana on yksi hyvin nukuttu yö, ja maailma näyttää taas vähän siedettävämmältä. Ehkä se tästä, kun kesäloma alkoi ja pääsee nukkumaan päiväunia.

Blogi

Blogiin syntyi kesäkuussa ennätysvähän tekstejä, sillä en löytänyt kuukauden aikana montaakaan tunnin slottia, jolloin voisin tehdä jotain keskittynyttä.

Suosituimmat blogikirjoitukseni tässä kuussa:

Hassusti kesäkuussa huhtikuun kuukausikatsaus oli toukokuuta suositumpi. Piti käydä ihan katsomassa etten ole laittanut sinne vahingossa jotain arveluttavaa kuvamateriaalia tai muuta, minkä takia se olisi trendannut netissä.

Mitä heinäkuussa?

Heinäkuussa tavoite on saada elämä taas tasapainoisemmaksi. Enemmän unta, säännöllisempää liikuntaa ja ehkä jopa sellaista liikuntaa, joka kehittää kuntoa eikä vain ylläpidä sitä.

Rahapuolella tavoitteeni on tuhlata enemmän kuin normaalisti, etenkin ravintoloissa. Blogissa ehkä hiljaista, tai sitten äänekkäämpää, jos luppoaikaa sattuisi käsiin enemmän kuin odotin.

Hyvää kesää kaikille, ja kiitoksia lukuvuodesta!

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *