Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Lokakuussa säästöprosentti puolittui, mutta hyvästä syystä

En yleensä seuraa kuluja kovin tarkasti, mutta ajattelin pitää nyt parin kuukauden seurantajakson, jotta saan jonkinlaisen baseline-luvun siitä, mitä eläminen maksaa yhden lapsen kanssa. Kohta kun toisen lapsen on määrä tulla, on kiinnostavaa nähdä miten kulujen käy.

Lokakuussa menot kasvoivat, mutta hyvästä syystä. Varallisuus taas laski markkinan mukana.

Kulut ja menot – Säästöaste laski puoleen edellisen kuun lukemasta

Tässä kuussa säästöaste jäi selvästi aiemmista, mutta hyvästä syystä. Vaimoni synttäreiden kunniaksi kävimme useamman kerran ulkona syömässä, ja ostin hänelle aika hintavan korun lahjaksi. Meillä ei yleensä ole tapana ostella kauhean kalliita lahjoja, eikä hänellä ole tapana pröystäillä koruilla, mutta hän on selvästi ollut iloinen tästä lahjasta jo toista viikkoa putkeen. Ehdottoman hyvä ostos siis.

Lisäksi sukuloimme enemmän, sillä julkistimme että perheeseemme on tulossa keväällä uusi tulokas, ja tämä kylillä kiertely aiheutti myös jonkin verran kuluja. Muuten menot olivat kutakuinkin kurissa. Ilman synttärilahjaa olisi säästöaste ollut 49% todellisen 27%:n sijaan.

(Palkkatulot ovat konservatiivisia arvioita, sillä elämme tulojen suhteen täydessä kommunismissa puolisoni kanssa. Käytän laskelmissa palkkana meidän säännöllisesti tilille tulevien palkkatulojen keskiarvoa. Päälle siihen tulee välillä bonareita ja lomarahoja, mutta nämä eivät ole mukana luvuissa.)

Varallisuus ja sijoitukset – Turpiin tuli täälläkin

Varallisuustilanne kehittyi lokakuussa kovaa vauhtia, mutta valitettavasti väärään suuntaan. Täällä selityksenä ei ole mikään iloinen perhetapahtuma, niin kuin säästöasteen laskussa, vaan ihan vain markkinan tummuus. 

Osakemarkkinoilla takkiin tuli melkein 7 000 €. Olen huomannut, että kun varallisuus on kasvanut kuusi numeroiseksi, ei tällainen heilahtelu enää oikein tunnu missään. Tuota 7 000 € pudotusta ei mieti esim. seitsemänätuhantena pirkka-oluena, vaan vain pelimerkkeinä joita tulee ja menee. Jännä nähdä miltä sitten tuntuu, kun markkina romahtaa oikein kunnolla ja rahaa katoaa lyhyessä ajassa kymppitonneja.

Tein kuun aikana vähän tuulipukutreidausta, kun tuonne OST:lle on tullut laitettua rahaa ja jotain niillä pitäisi tehdä. Kun Sammoista lohkesi Mandatumeja, ostin niitä vähän lisää irtautumisen jälkeisinä päivinä ja myin pienellä voitolla muutaman päivän päästä. Myös Admicomin kanssa leikin koko muun sijoitustwitterin mukana, ja niistäkin sain muutaman satasen tuottoa. Laitoin käteisiä Nesteeseen, ja nyt OST on kokonaan sijoitettuna, joten kaupanteko jäänee vähäksi aikaa – ja hyvä niin.

Taulukon tilillä olevat varat sisältävät niin normaalilla pankkitilillä olevat varat kuin korkeakorkoisella tilillä olevat. Ylimääräisten lainalyhennysten sijaan tämä on mielestäni kannattavampi liike. Kuun ensimmäisenä päivänä, jolloin nämä luvut otan ulos, pankkitilin saldo näyttää epätodellisen suurta lukua, sillä tililtä menee kaikki meidän kiinteät menot. Siitä huolimatta tilillä on pari tonnia liikaa rahaa, ja ajattelin puskea ne rahastoihin tämän kuun aikana.

“No news is bad news”, sanoo Risto Siilasmaa. Toisin kuin Risto, minä olin erittäin onnellinen ettei sijoitusasuntorintamalta kuulunut mitään uutta. Vuokralaisemme määräaikainen osuus loppui tähän kuukauteen, ja odotin kauhulla että he pakkaisivat kamppeensa ja lähtisivät samantien, sillä heillä oli vuokrasuhteen alussa hieman ongelmia. Onneksi irtisanomista ei vielä ole kuulunut. 

Mitä marraskuussa?

Uskon että osakemarkkina menee joko ylös tai alas, mutta yleensä pidemmässä juoksussa ylös. Nyt on parempi hetki ostaa kuin vaikkapa kaksi vuotta sitten, joten yritän pysyä sijoitussuunnitelmassani ja puskea kaiken liikenevän rahan markkinalle heti kuin vain voin. Jotenkin minulla on silti sellainen tuntuma, että tästä voidaan tulla vielä alas, ja aika paljonkin.

Romahduksen pelossa en aio lopettaa ostelua – sen virheen olen tehnyt jo tarpeeksi monta kertaa. Jos kurssit romahtaa, yritän tehdä veromyyntejä ja nostaa niitä vastaavan summan rahaa pois OST:ltä – minua ärsyttää että tuli laitettua sinne rahaa taannoin. OST on nyt voitolla ja kivasti indeksiä edellä, mutta uskon että pitkässä juoksussa tulen häviämään indeksisijoituksiin verrattuna. Tavoite on siis jollain ilveellä ottaa sieltä rahaa pois, mutta veroja olisi kiva väistellä.

Yritämme myös aktivoitua asuntomarkkinalla. Oikeasti asuntomme toimii vielä muutaman vuoden ihan hyvin meidän tarpeisiimme, mutta tuntuu että nyt olisi hyvä aika päivittää isompaan, sillä sellainen liike on joka tapauksessa edessä. Olettaisin että isommat asunnot ovat laskeneet samaan tapaan kuin pienemmätkin, mutta absoluuttisilla luvuilla laskettuna enemmän. Vaihdos voisi siis kannattaa. Laitamme tuntosarvet koholle, josko vastaan tulisi hyviä diilejä.

Noin muuten perheemme arki pyörii ruuhkavuosiin sopivalla tavalla – töitä, lapsenhoitoa ja nyt vaimon vatsan kasvattamista.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

3 vastausta artikkeliin “Lokakuussa säästöprosentti puolittui, mutta hyvästä syystä”

  1. […] Viime kuun karhuinen kutina on edelleen päällä. Uskon että tästä voidaan tulla markkinalla vielä reilusti alas. Ihmiset ilakoivat inflaation pienenemisestä, mutta eivät huomioi, että hintojen hiipumisen takana on luultavimmin vastaava taloudellisen toimeliaisuuden tippuminen. […]

  2. […] kun minulla on kasassa n. 300 000€ varallisuus, olen jo voiton […]

  3. […] kun minulla on kasassa n. 300 000€ varallisuus, olen jo voiton […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *