Isyysvapaa

Isyysblogi, jossa kirjoitetaan aika paljon rahasta ja taloudellisesta riippumattomuudesta

Isyys toi elämääni rahanmenoa – Mitä lapsiperhe-elämä maksaa?

Isyyden myötä elämäni on saanut uudenlaista sisältöä, johon kuuluu paljon iloa, naurua ja rakkautta. 

Samalla perheen taloudellinen tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi. Rahaa palaa ihan eri malliin kuin dinkkuaikoina. Tässä artikkelissa kerron, miltä yhden taaperotalouden kulut näyttävät viimeisen puolen vuoden aikana, ennen toisen lapsemme syntymää. Tämä toimikoon benchmarkkina sille ajalle, kun toinen lapsemme pian syntyy.

Alla taulukossa viimeisen puolen vuoden keskimääräiset kuukausikulut.

Kokonaisuudessaan rahaa palaa n. 3900 euroa kuukaudessa.

Selvästi isoin kuluerä on asunto, johon menee yli kolmasosa menoistamme. Asuntokulumme ovat pompanneet lapsen tulon jälkeen, sillä tilantarpeen kasvaessa muutimme isompaan asuntoon. Asunnon osto on ollut varmaan huonoin rahapäätökseni ikinä, sillä onnistuimme ajoittamaan markkinan huipun ostollamme. Asunto oli kallis, korot nousivat heti kohta oston jälkeen ja sen myötä tietenkin asuntojen arvot laskivat merkittävästi, eli sijoitettu pääoma kutistui. Samalla vastikkeet hyppäsivät inflaation mukana. No, tässä sitä mennään, eikä auta. Onneksi päätimme sitoa korot korkokatolla, ettei tämä ole lähtenyt aivan käsistä.

Ruokakauppaostokset ovat olleet keskimäärin 814€ kuukaudessa. S-mobiilin Omat ostot -sovelluksen perusteella tästä n. 80% eli 650€ euroa on ruokaa, ja loput kosmetiikkaa, vaippoja, siivousvälineitä ja muuta vastaavaa. Ruokaostoksien summa on pompannut lapsentulon jälkeen, mutta lapsen suuren ruokahalun sijaan syynä on se, että olemme tehneet lastenhoidollisista syistä paljon etätöitä, ja me aikuiset syömme nykyään usein kaksi lämmintä ruokaa kotona.

Terveys ja hyvinvointi -kulut nousivat lapsen saannin jälkeen, sillä olemme rampanneet yksityislääkärissä korvatulehdusten yms. takia. Viimeisen puolen vuoden aikana, eli tässä otannassa, terveyskulut ovat olleet erityisen koholla, kun toisen raskauden vuoksi olemme käyneet lääkärissä tiheämmin. Tämä on lisännyt kuluja, mutta terveys on tietenkin ensisijaisen tärkeää. Osa kuluista tulee onneksi takaisin lapsivakuutuksesta.

Autoilun kulut ovat suuret, enkä laske tähän edes mukaan edes arvonalenemaa. Meillä oli auto jo ennen lapsentuloa, mutta lapsen myötä päivitimme sen isompaan ja vähän kalliimpaan. Autoilun kuukausittaisia kuluja kasvattaa, kun mukavuudenhalusta pidämme autoa kellarin parkkihallissa.

Lastenhoitoon menee se päiväkotimaksun verran, eli 295€/kk, ja joitain satunnaisia euroja kerhoihin. Kerho- ja harrastusmaksut varmasti nousevat, kun lapset vanhenevat.

Harrastukset ja vapaa-aika vie 178€ kuukaudessa – käytännössä tämä on kahvila- ja ravintolakuluja. Tämä kuluerä aina yllättää, sillä syömme mielestäni ulkona lopulta aika harvoin. Kahviloissa tykkäämme kyllä käydä viikonloppuisin. Todellisuudessa kulu olisi vielä suurempi, kun syömme lounareilla ulkona useamman kerran viikossa.

Kodin käyttötavarat ja elektroniikkakulut ovat olleet myös koholla, sillä olemme sisustaneet uuden lapsen tuloon liittyen. Normaalisti haluaisin uskotella, ettemme tällaisiin kauheasti tuhlaa.

Vaatteet ja jalkineet: 104 € kuukaudessa. Tämä menee pitkälti vaimon piikkiin, ja vähän olemme tuhlanneet myös lastenvaatteisiin. Täytyy todeta että taaperoikään mennessä olemme selvinneet kyllä aika pienillä lastenvaatekuluilla, sillä facebook-kirppikset toimivat aika hyvin. Tänä talvena saimme jopa haalarin käytettynä.

Kokonaisuudessaan kulut ovat ihan hyvällä tasolla. Kohtuullisen minimin viitebudjetin mukaan pikkulapsiperheen kulut ilman vuokraa ja liikkumista olisivat 1442 euroa. Meillä menee 2200€, eli tuntuvasti enemmän, mutta toisaalta olemmekin ylimmässä tulodesiilissä.

https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/dfd3d560-22d9-4361-8c51-51fd25d129df/content

Ruokakulumme ovat suunnilleen kohtuullisen minimin mukaiset, vaatekulut jopa pienemmät. Jostain syystä viitebudjetissa ei ole päivähoitomaksuja mukana ollenkaan.

Jos kuluja katsoisi karsimisen näkökulmasta, niin

  • Terveys- ja hyvinvointikuluista tippunee satanen tai kaksi pois, kun elämä taas tasoittuu ja aikuisten yksityislääkärikäynnit rauhoittuvat raskauden loputtua.
  • Ruokakauppakuluista tippuisi satanen pois jos välttäisimme täydennysostoksia viikon aikana. Täydennysostomme tarkoittavat usein keksipaketteja ja muita mielitekoja, joita ilman eläisimme varmaan terveemmin, mutta jotka toisaalta antavat pientä taukoa arjen grindaukseen.
  • Autohallipaikasta luopuminen. Kadunvarteen saisi parkkeerattua ilmaiseksi, jos jaksaisi aina kävellä vähän reilummin auton luo. Tämä varmaan myös vähentäisi auton käyttöä, mikä laskisi kuluja ja olisi terveellistäkin.
  • Kahviloista ja ravintoloista pystyisi halutessaan tiputtamaan satasen, mutta uskoisin että se kyllä leikkaisi elämänlaatuakin. Lounasravintoloissa käymistä olen kyllä harkinnut, sillä niiden ruoka ei oikein tunnu hyvältä eikä terveelliseltä, mutta nämä karsimiset eivät näkyisi näissä luvuissa.

En ole karsimassa kulujamme, sillä säästöasteemme on jo ihan riittävällä tasolla, ja olemme saaneet hyvän potin säästöön. Kulutuksemme on tällä hetkellä aika sopivan tuntuista, sillä emme tunne tinkivämme mistään mitä haluaisimme, enkä toisaalta koe että ostelisimme paljoa mitään sellaista, joka ei olisi arvokasta.

Katso myös arvioini siitä, mitä toinen lapsemme tulee maksamaan.

Liity postituslistalleni, niin saat ilmoituksen kun artikkeleita. En jaa sähköposteja ulkopuolisille tahoille.

3 vastausta artikkeliin “Isyys toi elämääni rahanmenoa – Mitä lapsiperhe-elämä maksaa?”

  1. […] ja paljon huonommassakin asemassa olevat tekevät ja kasvattavat lapsia ihan onnistuneesti. Lapset eivät myöskään maksa niin älyttömästi, ja vanhemmuuden kuluihin voi myös itse vaikuttaa monella […]

  2. […] Isyys toi elämääni rahanmenoa – Mitä lapsiperhe-elämä maksaa? […]

  3. […] aiemmin pohdiskellut, mitä lapsen hankkiminen todella maksaa ja arvioinut, mitä toisen lapsen saaminen saattaisi meille maksaa. Harmikseni en aloittanut […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *